Хаос от 45 000 хакерски атаки в 74 страни

“Касперски Лаб” – най-голямата европейска компания,специализирана в разработване на антивирусен софтуер, е регистрирала вчера 45 000 хакерски атаки в 74 страни.
Най-голям брой опити за заразяване са били извършени в Русия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Атакувани са били компютри на най-големи компании и ведомства, включително Сбербанк, Мегафон, Министерството на вътрешните работи и Министерството на извънредните ситуации.

Използван е бил инструмент, създаден от Агенцията за национална сигурност на САЩ, каза Едуард Сноудън, бившият служител на агенцията, направил разкрития за шпионската й програма.

Мащабите на масираната кибератака с т.нар. вирус изнудвач, който иска да се извърши плащане, за да се деблокира операционната система, се оказаха глобални, отбелязва телевизия Евронюз.

Засега никой не е поел отговорност. Според специалисти от компанията за антивирусни продукти “Аваст” те са регистрирали 57 000 заразявания в 97 страни, като основните мишени са били Русия, Украйна и Тайван.

Азиатски страни съобщиха днес, че засега няма информация за големи хакерски нападения срещу тях.

В Китай са били атакувани гимназии и университети.

За най-много атаки бе съобщено във Великобритания, където е била засегната здравната система и се е наложило да бъдат връщани пациенти, защото болниците не са имали достъп до компютрите си.

Експерти по информационни технологии предричат, че британското здравеопазване го очакват седмици на хаос след кибератаката, довела до затварянето на цели отделения в болници, връщане на пациенти и отлагане на лечения в цялата страна.

Най-малко 30 здравни органиции в Англия и Шотландия бяха поразени от хакерската атака, докато много други изключиха сървърите си като предпазна мярка да избягнат заразяване. Директорът на Националния център по киберсигурност Кийран Мартин призова обществеността да намали рисковете от атаки като инсталира съответните защитни механизми и програми и най-важното, да осигури съхраняване на данните на други носители.

Няма да се превърнем в заложници, ако съхраняваме данните и на друго място, изтъкна Мартин пред Скай Нюз.

Премиерът Тереза Мей заяви, че нейното правителство няма информация да са били изложени на риск данни на пациентите.

Една от мишените в Испания е била телекомуникационната компания “Телефоника”, но атаката е била ограничена до някои компютри от вътрешната й мрежа и не се е отразила на клиентите или услугите й.

Засегнати са били малък брой организации, базирани в САЩ, защото хакерите изглежда са започнали кампанията си с удари по компании в Европа, каза един от ръководителите на софтуерната компания Симантек.
Важна тема за германските медии са масираните хакерски атаки, насочени в Германия срещу компютърните системи на основния железопътен оператор – концерна “Дойче бан”.

Според вестник “Билд”, цитиран от ТАСС, в различни части на Германия на мониторите на пероните и гарите се появили зловредни съобщения, така станало във Франкфурт и Нойщат (провинция Саксония). Телевизионният канал Цет Де Еф съобщи, позовавайки се на германското министерство на вътрешните работи, че системите на “Дойче бан” са били подложени на атака, но не уточни какви са били последствията. Със случая се е заела Федералната служба за информационна сигурност, чиято централа е в Бон.

“Дойче бан” обясни на сайта си, че поради атаки с компютърни вируси е имало нарушения в работата в различни райони, но железопътните връзки не са били прекъснати. Компанията заявява още, че в момента се извършва допълнителна проверка.

Изданието “Берлинер моргенпост” пише, че истинските размери на случилото се все още не са ясни. По информация на вестника в най-малко един от регионалните диспечерски центрове на компанията са излезли от строя всички системи за управление. Атаката се е отразила на движението на влакове в Хановер и като цяло в северната част на Германия. За кратко на сайта на “Дойче бан” престанали да излизат съобщенията за пътниците.

Източник: dir.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *