Фонтаните в Нови пазар пресъхнаха, но поне реката още не вони …

Защо чешми и фонтани в центъра на Нови пазар не работят и през това лято? Въпросът е на гражданите. Служител на общината отговорил: „Защото вали дъжд! Малко ли ни разхлажда небето?…” Идват жеги и е съвсем нормално новопазарци да търсят прохлада. Но даже чешмичката с изворна вода в подножието на местността Станата е пресъхнала. Няма кой да изчисти затлачения естествен водоизточник.

Затова пък голямата водна атракция се очаква пред кметството. На извънредно заседание в края на миналата година общинският съвет в Нови пазар преразгледа докладните, свързани с допълнително финансиране на обекти при актуализацията на капиталовите разходи за 2017 г.

Въпреки че първоначално повечето съветници бяха против новите фонтани при наличието на стари работещи съоръжения, всички политически сили гласуваха „за“! За фонтаните ще бъде отделена крупната за новопазарския бюджет сума от 220 000 лв.! 75 000 лв. ще се осигурят по програма от Местната инициативна група „Нови пазар-Каспичан” /еврофинансиране/, а останалите 145 000 лв. ще са от преходния остатък и други финансови източници на община Нови пазар. Докладната беше подкрепена от всичките 18 съветници, присъствали на заседанието, от всички политически сили.

А другото още по-голямо екологично предизвикателство за новопазарци е речното корито на Крива река. Нищо чудно ферментации и воня да се разнесат и през този горещ месец. Кметът Ивайло Камаджиев поиска от премиера Борисов преди седмица, когато беше в града, 3 милиона лева за почистването на речното корито. Положителен отговор засега няма.

По-възрастните жители правят тъжна равносметка: „Като дойдат изборите, ще пуснат фонтаните, ще оправят водопроводите, часовниковата кула ще запее. Но за кого? Младите са в чужбина, а тук останаха да мизерстват патриотите на града. Няма интелигенция, няма икономика. Фирмите са за евтина работна ръка. Пресъхва истинският живот на града…”

∗ ∗ ∗

Автор: Валентина МИНЧЕВА
Източник: radian.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *