Ферма с овце насред град Нови пазар

Ферма с овце насред Нови пазар предизвика интереса на Nova TV (видео)

Животните се отглеждали в неприемливи условия

Ферма с овце насред град Нови пазар предизвика множество сигнали от зрители на Нова телевизия. Животните се отглеждат в неприемливи условия и трябва да бъдат преместени от имота. Докато търси решение на проблема, семейство с две деца се оплаква не само от миризмата на животните, но и от плъзналите кърлежи и бълхи.

Преди пет години семейство Атанасови купува къща в Нови пазар. В съседния имот обаче се отглеждат десетки овце. „Живеем в 21 век, а вижте какво се случва. Овцете създават миризми, мръсотия и е направо нетърпимо. Особено лятно време”, посочи Атанас Атанасов.

Ситуацията за семейството се утежнила, след като преди година и половина се появили двамата им близнаци. „Не може да изведем децата навън, защото мирише. Просто не се търпи. Не можем да отворим, за да проветрим. Дрехите също не мога да простра”, оплака се Марияна Атанасова.

Според семейството миризмите са само част от проблема. „Миналата година кърлежи плъзнаха навсякъде – беше ужас. Човекът има 7-8 котки и тази година сигурно ще е ад и от бълхи”, добави Марияна.

Атанас започнал да пише жалби до различни институции.

Според наредбата на Община Нови пазар в домашни условия в града може да се отглеждат до две животни. От администрацията поеха ангажимент да направят проверка по случая.

Проверки са извършени и от Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен. В отговор до NOVA се посочва, че са констатирани нарушения и че кошарата в задния двор не отговаря на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност. До момента на стопанина са съставени четири предписания животните да бъдат преместени. Съставени са му и четири акта, тъй като не е успял да го направи навреме.

Животните са собственост на Исмаил Сали. В момента отглежда 15 овце. „Досега не сме имали никакви проблеми. Какво стана тази година, те знаят защо се оплакват. Досега нито е миришело, нито нищо. Сега започнаха да казват, че миришело”, обясни Сали.

Фермерът каза, че искал да помогне на семейството си и затова отново започнал да отглежда овце в двора на къщата. Щял дори да регистрира животновъдно стопанство, но поради административни промени, твърди, че попаднал в ситуацията да отглежда голямо стадо в двора си.

Повече гледайте във видеото на Нова телевизия.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *