Учители от Нови пазар скочиха срещу наредба на МОН

Учители, работещи в средните и основните училища и професионалната гимназия в Нови пазар, излязоха с отворено писмо.

Те протестират срещу Наредба №1 от 16 януари т.г. на МОН, която регламентира възстановяването на транспортните разходи на педагогическите специалисти, които работят в населени места извън местоживеенето си.

В Наредбата е посочено, че право на възстановяване на транспортни разходи имат само педагогически специалисти, които пътуват и работят в населени места с жители до 5 хил. души.

Според тях текстът, в който е посочено, че се възстановяват разходите за транспорт само на учители, пътуващи до населени места с до 5 хил. жители е дискриминационен.

„Чрез настоящото писмо, ние педагогическите специалисти, работещи в училищата в Нови пазар, категорично изразяваме несъгласие и протестираме срещу съдържанието на подписаната в последните дни Наредба от министъра на образованието в оставка Меглена Кунева“, се казва в отвореното протестно писмо на над 30 учители, които пътуват, за да работят в Нови пазар.

„Поради какви причини така грубо и необяснимо се дискриминират пътуващите учители до малките градчета спрямо пътуващите учители до селата? Нима работните заплати на тези учители са по-различни, по-високи или съдържат допълнителни опции за компенсиране на направените лични разходи от пътуващите?“, пишат в писмото си педагогическите специалисти от Нови пазар.

Те посочват, че месечният разход за пътуване на учител е в порядъка на 100-120 лв.

Според тях, ако никой не чуе гласа им и не се спре обнародването на наредбата в Държавен вестник, ще се направи „лоша услуга на образованието“.

Чрез писмото си учителите настояват компетентните органи да премахнат дискриминационния текст „малки селища“ от наредбата.

„Никой няма полза от противопоставяне на едни преподаватели на други в зависимост о населеното място, в което работят. Всички преподаватели работим за и в името на децата и учениците на Република България“, се посочва още в отвореното протестно писмо.

Отвореното писмо е одобрено на протестна среща на педагогическите специалисти, които пътуват ежедневно от Шумен до Нови пазар и обратно. Подписано е от представители на учителите от ПГХДТ „Проф. Д-р Асен Златаров“, СУ „Васил Левски“, СУ „Хан Исперих“, ОУ „Н. Й. Вапцаров“.

Писмото е адресирано министъра на образованието и науката, министъра на финансите, до Синдиката на българските учители, до кмета на община Нови пазар.

Източник:kmeta.bg, Автор: Даниела Стоянова

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

2 Коментари

  1. Ще накарат учителите да напуснат и родителите сами да си ги обучават,защото никой няма да пътува за своя сметка.Как я мисли тая Кунева да вземаш чисто 500лв. и да даваш 120лв.за пътни,че то по добре да станеш чистачка за минимална заплата от460 лв.,поне ще бъдеш умствено освободен от дневници,писаници и бумащини!

  2. Няма име

    Колко местни работят, всичките са връзкари!! Ама когато им го кажеш се правят на засегнати 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *