Утвърдени са болниците, които подлежат на подпомагане

Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) утвърди критериите и списъка на болниците, подлежащи на подпомагане, защото се намират в труднодостъпни и отдалечени райони.

В списъка присъстват 66 здравни заведения, сред които и болниците във Велики Преслав и Нови пазар, тъй като те обслужват жители на отдалечени шуменски общини като Върбица, Каолиново и Никола Козлево.

Кметът на Велики Преслав Александър Горчев е член на Управителния съвет на Сдружението и като участник в заседанието коментира критериите, на които трябва да отговарят общинските болници, за да имат право на този вид подпомагане. „Основен критерий е отдалечеността на обслужваните от общинската болница населени места от областната болница. Не по-малко значение имат относителният дял на населението в нетрудоспособна възраст и равнището на безработица”, изтъкна Горчев.

Със своя заповед министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е утвърдил методиката за субсидиране на лечебни заведения през тази календарна година. Изготвени са и индивидуалните договори за субсидиране на медицинските дейности. За да бъдат улеснени управителите на лечебни заведения, които не са успели да пътуват до София през делничните дни, поради влошена пътна обстановка, Министерство на здравеопазването ще работи и в почивните дни на 21 и 22 януари, съобщават от там.

Източник: Topnovini.bg

 

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *