Трифонов: Сега ще стане ясно дали политиците играят театър

Явно да приемеш волята на суверена, изразена в Референдум, е нещо много сложно.
Това заяви в отворено писмо до медиите инициаторът на референдума Слави Трифонов.

“Поне така изглежда според действията на българските депутати. А всъщност е толкова просто. Има референдум. Суверенът се е произнесъл категорично. Депутатите го приемат. И… както казва един популярен български боксьор – “продължаваме напред”, допълва Трифонов.

“Днес началото на приемането на волята на 2 милиона и половина българи бе дадено. Сложно или просто – но беше започнато. И сега ще стане ясно дали това е театър, с цел трупане на народна любов или са реални действия, с цел приемане на мажоритарния избор в два тура, намаляване на държавната субсидия на един лев и задължително гласуване на избори и референдуми”, коментира Трифонов.

“От действията на депутатите през следващите два месеца ясно ще се види кои са там, за да работят в интерес на хората и кои са там, за да работят за своя собствен интерес. Нищо не е приключило и нищо не е свършило”, коментира още Трифонов.

Днес шоуменът няма да излезе пред Народното събрание. В продължение на шест дни той протестираше пред парламента с искане законопроектът за мажоритарния вот да влезе за разглеждане в комисии и пленарна зала. Тази сутрин ГЕРБ внесе в Народното събрание законопроект за въвеждането на мажоритарния вот. ВОЛЯ заяви, че подкрепя референдума, Валери Симеонов от ОП бе категоричен, че те са против, БСП отново поиска смесена мажоритарна система, ДПС отговори витиевато, като даде да се разбере, че няма да подкрепят законопроекта.

 

ГЕРБ внесе в НС законопроект за мажоритарния вот

ГЕРБ внесе в Народното събрание законопроект за въвеждането на мажоритарния вот, съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Депутатът Данаил Кирилов обясни, че в законопроекта са изпълнили на 100% волята на българския избирател.

„Развили сме уредбата на пълен мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство. Предложили сме разделението на територията на страната на 240 едномандатни района, във всеки един от които да се проведе мажоритарен избор в два тура в пълно мнозинство“, поясни Данаилов.

Според него ще бъде въведена и субсидията от 1 лв. за партиите.

В законопроекта е предвидена районна избирателна комисия, която да се състои от 13 члена.

„За чужбина сме предвидили извършването на активна регистрация, която да даде точната картина на активните български избиратели извън страната“, добави той.

Кирилов поясни, че предложението е гласът на избирателя да се отнася към адреса на последното им постоянно местоживеене в България. Избирателите в чужбина ще гласуват електронно и дистанционно.

Така изпълняваме волята на суверена, на онези 2,5 млн. българи, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Трябва да сме искрени към нашия работодател – българския избирател, затова се надяваме на съпричастност от различните ПГ, които заявяваха в последните месеци, че подкрепят резултатите от референдума.

Запитан дали промените са съгласувани с Обединени патриоти, Цветанов обясни, че двете партии имат разминаване. Но сме постигнали принципна договореност, че при такава ситуация внасяме проекта и търсим подкрепа. Това не е проблем за управлението, коментира Цветанов.

Инициаторите на референдума за мажоритарен вот дни наред протестират пред парламента, тъй като не е внесен законопроект за мажоритарния вот.

По-рано днес омбудсманът Мая Манолова, която изготви също законопроект за мажоритарния вот, заяви пред bTV, че това, което трябва да се случи по закон, е в двумесечен срок след референдума за изборните правила, Народното събрание да обсъди резултатите от допитването. Виждаме обаче, че се занимават с какво ли не, но не и този въпрос, коментира Манолова.

„Единият от въпросите е свързан с партийната субсидия, а всички парламентарни групи се разсейват. Всички субсидии са 32 млн. лв. плюс 6 млн. лв. представителни разходи, част от които отново отиват към партиите и парламентарните групи”, посочи Манолова и подчерта, че на референдума хората ясно са заявили, че не желаят тези пари да отиват за партийна дейност.

По думите й районирането на страната в отделни едномандатни избирателни райони е по-скоро част от „технически подробности”, но тя е внесла законопроект с избирателни райони и за българите в чужбина. Манолова призова окончателното разпределяне на избирателните райони да се направи възможно най-публично в парламента, а по свързаните с референдума законопроекти да се направи поименно гласуване.

Източник: dir.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *