Трета жертва на коронавируса у нас. Има и още двама заразени

Нови случаи на болни от коронавирус у нас. Починалите вече са трима.

Това обяви председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг във Военномедицинска академия, предаде репортер на NOVINI.BG.

“За съжаление, жената с инсулт и коронавирус в “Пирогов” почина. Така жертвите станаха три”, съобщи генерал Мутафчийски.

Установени са още две положителни проби. Едната е в Бургас.

Общият брой на заразените в страната вече е 94.

“Разширява се броят на областните центрове, в които се установени случаи на коронавирус. Вчера от направените 332 проби – има 13 положителни със следните нови центрове – Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас. Случаят в Бургас е на 39-годишна жена, която е била готвач в едно от заведенията в Банско, прибрала се е преди около седмица, има 25 контактни лица, приета е в инфекциозна клиника на бургаската болница”, информира той.

Генерал Венцислав Мутафчийски каза още, че има информация от посолството в Скопие, където двама граждани на Северна Македония след почивка в Банско са установени като положителни.

Вече 220 000 са регистрираните случаи в световен мащаб, отчете председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса.

“Има един лекар, който е във Велико Търново, но той няма никаква връзка с лежащия в болница пациент. Най-вероятно епидемиологичната пътека там е различна и сега се издирва”, информира ген. Мутафчийски.

“Вече почти всички дестинации от Европа са рискови и трябва да се спазва карантина, придвиждането е препоръчително да става с личен транспорт”, каза той.

Генерал Мутафчийски сподели, че високата смъртност в Италия най-вероятно се дължи на застаряващото население там. В България всички починали хора са възрастни и с придружаващи заболявания.

Той информира, че в България повечето от хоспитализираните в софийските болници са с двустранна бронхопневмония.

“Няма заградени квартали, истинско предизвикателство е да се наложи карантина на върналите се роми. Това не е свързано с дискриминация или по-специално отношение. Там са ангажирани около 200 ромски медиатора, за да се разясни какво е карантина и как се спазва”, коментира действията за поставяне под карантина на върналите се от чужбина ромски тумби.

“Нещата в Европа ескалират.. Няма вече държава, която да не е засегната”, каза още ген. Мутафчийски.

Източник: novini.bg

Всичко по темата – вижте тук!

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *