Тревожно: 266 от 518 прегледани жени в Новопазарско са с заболявания

518 жени от ромски произход от община Нови пазар бяха прегледани по време на безплатните гинекологични прегледи в рамките на Националната стратегия за интегриране на ромите.

При 266 от тях са констатирани и диагностицирани различни заболявания, някои от които с риск за здравето, съобщи за 24shumen.com д-р Пепа Калоянова, директор на Регионалната здравна инспекция в Шумен.
Най-честите заболявания са кисти на яйчника, лейомиом на матката, заплашващ аборт. Взети са 50 цитонамазки по преценка на експерт.

“Жените с констатирани проблеми бяха насочени към личния лекар за направление при специалист и за консултация с цел провеждане на лечение”, уточни д-р Калоянова.

Кампанията е осъществена с помощта на здравни медиатори и на ромското сдружение “Хаяч”, които организирали прегледи в мобилния кабинет, ситуиран в Нови пазар. В продължение на два месеца е била обхваната значителна част от дами от компактни етнически общности в селата на общината.

Миналата година подобни прегледи бяха проведени и в община Върбица, където също бе показана отвореност към профилактиката.

“Амбицията ни е такива прегледи да бъдат извършени във всички общини на областта, като разчитаме на съдействие на ромските медиатори, които винаги са ни помагали през годините в кампаниите”, допълни д-р Калоянова.
Според нея профилактиката е от ключово значение за ранна диагностика и лечение на болестите.

Източник: 24shumen

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *