Простор

Ти да видиш: В Швейцария заравят долни гащи, за да изследват почвата

В Швейцария фермерите и градинарите ще „погребат“ 2 000 чифта бельо като част от научно изследване за качеството на почвата, предаде БГНЕС.

Държавният изследователски институт „Агроскоп“ изпрати по два чифта памучни гащи на доброволците, участващи в това изследване, и тяхната задача е да ги заровят в земята в тяхната градина или поле. Планът е да ги изкопаят след известно време и да ги занесат за анализ, където трябва да бъдат изследвани в какво състояние са, т.е. това ще бъде индикатор за степента, в която малките организми са разложили текстила.

Швейцарски експерти казват за агенция ДПА, че вече са провеждали подобни експерименти в Канада, но не толкова мащабни.

Доброволците, кандидатствали в страната, ще погребат също и торбички с чай, с които ще се проверява надеждността на резултатите, получени от бельото, тъй като този метод за тестване на почвата е известен отдавна.

Планът на изследването е да се изкопае единият чифт гащи след един месец, в присъствието на контролни органи и със снимка, а другия чифт след два месеца. След това разпадането на естествените влакна ще бъде анализирано с дигитален метод.

Колкото повече дупки има в гащите, толкова по-здрава е почвата!

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *