| посещения | 1951 публикации | 43 коментара | въпроса към кмета | Зареждане ... | За реклама |  
Любопитно

Те се завърнаха, отново!

Факти за Белия щъркел

Белият щъркел е сред най-големите представители на семейство Щъркелови, характеризиращ се с бяло оперение и черни крила. Той е от групата на мигриращите на големи разстояния птици и се размножава на територията на няколко континента. Живее в съседство на хора. Птицата е символ на късмет и плодородие и е вдъхновение за редица произведения на изкуството.

Размерите на Белия щъркел варират от 100 до 120 сантиметра, като измерването е от върха на човката до края на опашката, а размахът на крилата е между 190 и 220 сантиметра. Тежи от 2 до 4 килограма, като мъжките са по-едри. Окраската на оперението е бяла, освен крилата, чийто черен свят е примесен с красиви оттенъци на лилаво и зелено. Крачетата и човката са червеникави.

Местата за размножаване на Белия щъркел са в региони от Централна и Южна Европа, Западна и Централна Азия и Близкия Изток. Те предпочитат да се хранят в зони, богати на плитки водеми, обработваеми земи и тревисти ливади. Те избягват храсталаците и високите треви. Любимите им места за гнездене са човешките постройки – стълбове, покриви и др.

През месеците август и септември Белият щъркел мигрира от европейския си дом към топлите земи на Африка и Индия. Огромно количество птици прелитат през това време. Те избягват да прелитат над Средиземно море, тъй като там липсва улесняващото летежа им въздушно течение.

Обхождат през Гибралтар на запад и преминават през Леванта и река Нил на изток. Източният маршрут е предпочитан, като броят на преминаващите оттам птици надвишава 500 000. Група щъркели мигрират към Судан, Чад и Нигерия. След 50-дневно пътешествие, белият щъркел намира спокойствие в новия си дом.

Менюто на белия щъркел варира спрямо периода – дали е размножителен или миграционен, от територията и наличните опции от плячка. Тези птици ловуват около ливади и плитки водоеми и се хранят с живеещите там насекоми – скакалци, бръмбари, щурци, влечуги, дъждовни червеи, земноводни (особено жаби, бозайници – къртици, земеровки, полевки).

Освен това си хапват и чужди яйца и новоизлюпени пиленца, риба, ракообразни, мекотели, скорпиони и др. Обикновено поглъщат малките жертви цели, а по-големите разкъсват предварително.

Размножителният процес започва с пристигането на мъжкия индивид на мястото за съвкупление. Той привлича женската чрез клатене на глава и залягане. Направеното от двамата родители гнездо е гигантско и се състои от пръчици, клони, тревички, вейки, парцали и други материали.

Обикновено то е един метър в диаметър, но с времето се разраства до 2-3 метра. Тежи между 60 и 250 килограма. Майката снася 3 до 4 яйца. След 33 до 34-дневно мътене (и двамата родители се редуват за тази дейност) се излюпват малките щъркелчета.

Те имат черни клюнове и бяло телце. След 8-9 седмици крилата им порастват достатъчно, за да могат да летят. Дотогава са изцяло под грижата на своите родители. Максималната продължителност на живота на един Бял щъркел е 35 години.

Facebook коментари
Hits: 320




ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

Направете коментар

Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на бисквитки. повече информация

Политики за използване на cookies / бисквитки

Медия 60 ТИЯТ ГРАД използва Cookies единствено с цел съхранение на настройки на услугата. Медия 60 ТИЯТ ГРАД не съхранява в Cookies чувствителна лична информация.

Cookies на трети страни:

Сайтът използва Google Analytics за статистически цели и Google AdSense за публикуване на реклама. Информация за употребата на Cookies от тяхна страна може да се намери в съответните сайтове.
По всяко време имате възможност да промените настройките на Вашия браузър: да приема всички Cookies, да Ви пита изрично за всякo Cookie или да забраните изцяло получаването на Cookies. Информация за настройките на Вашия брaузър е достъпна в неговата документация.
Поради това че за нормалното функциониране на сайта са необходими Cookies, тяхното изключване може да доведе до невъзможност да ползвате част от наличните фунцкионалности.

Политики за лични данни

Медия 60 ТИЯТ ГРАД не съхранява, не обработва и не анализира лична информация.

Условия за ползване

Всички материали са собственост на съответния източник. Медия 60 ТИЯТ ГРАД не носи отговорност за съдържанието от външни уебстраници, направени коментари и интервюта с посочен източник.
Уебсайтът на Медия 60 ТИЯТ ГРАД съдържа и препратки към сайтове, които не са негово притежание. Медия 60 ТИЯТ ГРАД няма контрол и не носи отговорност за съдържанието, правата или практиките на уебсайтове, които не притежава. В тази връзка, Медия 60 ТИЯТ ГРАД не цензурира и не променя съдържание от сайтове, притежание на трети страни. Използвайки този уебсайт, Вие освобождавате Медия 60 ТИЯТ ГРАД от всякакви юридически въпроси, възникнали от Вашата употреба на каквито и да е уебсайтове на трети страни.
Ако сме в нарушение на авторски права или съответна медия не желае да бъде представяна на Медия 60 ТИЯТ ГРАД, молим Ви за вашето уведомление.

Ако продължите да използвате този уебсайт, без да променяте настройките си за бисквитките или кликнете върху „Приемам“ по-долу, тогава вие се съгласявате с това.

Затвори