Сграда

Техническите паспорти на сградите трябва да са готови до края на 2022 г.

Техническите паспорти на сградите вече са задължителни и всички собственици трябва да се сдобият с такива до края на следващата година, съобщава btvnovinite.

Ако например притежавате стандартен апартамент от 60 квадрата в жилищен блок, строен преди 1999 година, трябва да приготвите между 240 и 480 лева за важния документ. Причината е, че в момента фирмите, които правят обследването, взимат между 4 и 8 лева на квадратен метър.

Сградите, строени след 2007 година, имат обследвания. За тях ще е необходим само документ от общината.

У нас най-много жилища има в панелните блокове. Те самите са общо 18 900 и са разположени в 120 жилищни комплекса.

На какви изисквания трябва да отговаря един технически паспорт?

Там ще присъстват следните характеристики за дадена сграда:

– механично съпротивление;
– устойчивост и безопасност при пожар;
– хигиена и здраве;
– околна среда;
– достъпност и безопасност при експлоатация;
– защита от шум;
– икономия на енергия и топлосъхранение, както и устойчиво използване на природните ресурси.

Ако до края на 2022 г. собствениците на жилища останат без технически паспорт, общините ще възлагат услугата на фирми по свой избор.

Енергийните експерти твърдят, че техническият паспорт е важен:

Ще се разбере сградите ни дали са устойчиви на земетръс, дали имат системи за пожарна безопасност, колко са коректни нашите наематели и комшии“, заяви Валентина Узунова от камарата на енергийните експерти.

Процесът на паспортизация обаче е дълъг. Нужни са консенсус на живущите в блока за парите, фирмата, огледите, време за доклад от специалисти, а понякога и ремонти на тръби, дограми и кабели.

В този доклад се определят и срокове, в които тези недостатъци трябва да бъдат отстранени. Времето ще покаже възможността на хората дали ще могат да се справят с тези определени от доклада мерки“, каза Мартин Димитров, председател на УС на Националната асоциация на домоуправителите.

Домоуправителят Мартин Димитров прогнозира, че фирмите за паспортизация ще имат работа и повече санирани сгради.

Много от хората не са допуснали при самото саниране да се подменят някои тръби, ел. инсталации и фактически вътрешното състояние на сградата не е много задоволително, така, както отвън“.

Експертите предупреждават да внимаваме за измамници:

Ще има спекулиране с цените. Ще има много комисионери. За якостта на арматурните връзки трябва да се направят изследвания. В България има 6 или 7 машини за безразрушително изследване. Как всички блокове ще направят изследване с тези машини? Значи или ще се направи фалшификация и ще се вземат едни пари, или трябва да има график за тези машини“, заяви Валентина Узунова.

Държавата ще изготви единен публичен регистър за техническите паспорти на строежите.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *