„Темпо“ – Нови пазар с 1-ва награда от Националия фестивал “Капанска китка” 2017 (видео)

Ето какво сподели Кънчо Върбанов – един от ръководителите на Танцов клуб „Абритус“ – Разград, за представянето на нашия състав: “Още един клуб който идва за първи път в Разград, но това не му попречи да грабне Първа награда сред групите под 30 души.”

Най-добри при групите под 30 танцьори се оказаха игралците от „Темпо“ – Нови пазар с ръководител Тодор Ганчев.
Трети при групите в тази категория станаха „Джумалийци“ от Търговище, втори – клуб „Веселото хоро“ – Велики Преслав.


Капанска китка” е Национален фестивал на клубовете за народни хора.

Националният фолклорен фестивал на клубовете и школите, изучаващи български народни хора се провежда ежегодно в началото на лятото в град Разград под патронажа на кмета на града.

Негови организатори са: Община Разград, НЧ “Бузлуджа 2010” гр.Разград и ТК “Абритус” гр.Разград​.

През първите 7 години от фестивала в него са участвали 125 клуба с над 4000 танцьори – съобщи Върбанов. Той припомни уникалните елементи в конкурса, които привличат фолклорни формации от цялата страна: участва се само с автентични народни танци; минимизиран е субективният фактор – членовете на журито попълват формуляри с оценки, които веднага се вкарват в компютър и на практика организаторите преди журито знаят победителите; всеки състав излиза по двата пъти на сцената.

Клубът за народни танци „Моряците“ от Варна грабна Голямата награда на кмета на Разград от осмото издание на националния фестивал за клубовете за народни хора „Капанска китка“. Озвучителната уредба с микрофон игралците получиха в залата на Общинския културен център от председателя на ОбС Надя Радославова.

Девет състава от страната гостуваха на домакините: танцов клуб „Абритус“ и читалище „Бузлуджа“, организатори на надиграването в партньорство с община Разград.

Avatar
Знаете ли, че можете да спестите 10% при резервация в Booking.com през нашия сайт.
Вече сме партньори. Тук и сега!


Наградата на Регионалния читалищен център бе за клуб „Пагане“ – Кубрат. Пак за момичетата от Кубрат бяха и наградите на домакините от „Абритус“ и на „Еврогрейд“, която пък им осигурява участие през лятото на фестивала в Приморско.

Тортата на фирма „Лазаров“ замина с клуб „Тревненски сокай“ за Централния Балкан, тази на Регионалния исторически музей – за Алфатар и танцов клуб „Добруджанка“.

Талантите от „Топчийски искри“ – с Топчии, грабнаха отличието на Капанския ансамбъл.
Наградата за група над 31 човека замина за Ветово и танцова формация „Шарено хоро“.

Фестивала журираха зам.-председателят на Съюза на музикалните и танцови дейци у нас Любчо Василев, Катя Кайрякова – гл.худ. ръководител на ансамбъл „Шумен“ и хореографът Румян Занев – директор и гл.худ. ръководител на Капанския ансамбъл.

Специален гост на тазгодишната „Капанска китка“ беше народният певец Илия Луков, с когото всички на сцената пяха, танцуваха и се снимаха заедно в продължение на почти цял час.

Източници и видео: e-razgrad.bg, Кънчо Върбанов
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *