Телефонните измами в Шумен и в Нови пазар не стихват

Две телефонни измами са регистрирани в петък в Шумен и в Нови пазар.

На 26 януари за времето от 11 до 12:30 часа неизвестен въвел в заблуда по телефона 67-годишна жена. Обяснил, че иска съдействието й за акция на полицията за залавяне на измамници.

Посъветвали я да постави всичките си ценности в торба, за по-голяма тежест когато ги заловят и ги съдят. Жената хвърлила през терасата торба с международния си паспорт, сумата от 4900 лева и 50 евро. По-късно, след като не й се обадили да й върнат парите, разбрала, че е попаднала в капан на телефонните измамници и подала сигнал в полицията.

Образувано е досъдебно производство.

Около 10:30 часа на 26 януари на стационарен телефон в Нови пазар неизвестен се обадил на 71-годишна жена и се представил за Павлов- началник на полицията в града. Обяснил й, че се провежда операция за залавяне на телефонни измамници. Казал й, че тя попада в кръга на жертвите и й обяснил, че ще получи обаждане от измамници и ще й поискат съдействие. Веднага след това, последовало обаждане пак от мъж, който й казал, че ще правят операция на дъщеря й, за която са нужни 2800 лева.

Жената събира 500 лева, следва дадените по телефона указания и носи парите до „Бялата чешма“. Оставя ги там затиснати с камък. След около един час на телефона й звъннали непознати, които се представили за полицаи. Благодарили й за съдействието за това, че са заловили измамниците благодарение на нея и са й заявили, че сумата ще й бъде върната в 16 часа. След като не й се обадили повече тя звъннала в полицията. След разговор с полицай разбрала, че такава акция не е провеждана и че никой от полицията не й е звънял да й иска съдействие. Разпитана е.

Образувано е досъдебно производство.

За пореден път отправяме апел към хората да не се доверяват на непознати по телефона, които им искат пари. Независимо от това колко убедително ви говорят бъдете наясно, че ако ви искат пари под какъвто и да е предлог сте потенциална жертва на телефонните измамници.

Често пъти хората, които са въвлечени в измамни схеми като мулета са наети след публикувана обява в интернет- за продажба на автомобил, за търсене на работа, за продажба на други вещи, за предлагане на помещения под наем. В някои от случаите , в които „за услуга“ им бива обещавана парична сума за пренасяне на пакет или вещ от едно място до друго те дори не подозират, че участват в измама. Припомняме, че носят наказателна отговорност за съучастие в извършено престъпление по чл. 209 от НК. Бъдете внимателни, ако ви потърсят с подобно предложение и ви дават неясни начини на доставка или ви карат да оставите предмети без надзор / до табела на населено място, до контейнери за смет, до крайпътни знаци или чешми или до други характерни места/.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *