Телекомуникациите – сагата продължава

Вече ви запознахме с основните претенции на потребителите към телекомуникационните оператори. В асоциацията продължават да постъпват оплаквания от „А1 България” EАД. Ощетени граждани твърдят, че в предлаганите пакети от услуги се включват услуги/приложения, с които те не са запознати детайлно. Едва когато дойде сметката за плащане се оказва, че потребителят плаща нещо, за което предварително не е бил ясно информиран. За да се откаже от тези услуги/приложения, той трябва да извърши конкретни действия или изричен отказ – обаждане на номер или изпращане на SMS с текст „STOP” и други подобни. За част от потребителите – особено за по-възрастните, това е допълнително неудобство и те се чувстват подведени и затруднени.

Във връзка с това твърдим, че телекомуникационният оператор „А1 България” EАД прилага търговска практика, която по своя характер може да се квалифицира като нелоялна. Съгласно чл.68д от Закона за защита на потребителите (ЗЗП) търговската практика е заблуждаваща и когато по някакъв начин заблуждава средния потребител. Съгласно чл.68е, ал.2 от ЗЗП заблуждаваща е и търговска практика, при която чрез премълчаване търговецът прикрива съществена информация или я предоставя по неясен или неразбираем начин.

Примери:

– предлагане на услугата Musicall, включваща възможността абонатът да ползва/зареди мелодия вместо стандартния сигнал „свободно”, който се чува при входящи обаждания към номера на абоната. Съгласно договора тази услуга е активирана автоматично на SIM карти и номера, с първоначално заредена мелодия и е включена в месечната абонаментна такса. В първия месец тази услуга е безплатна (тестови период), а от втория месец се начислява такса от 0,60 лв.

– предлагане на екстра дигитални услуги – с включен пакет за мобилна телевизия А1 Xplore TV Mini, като по своя характер това са допълнителни услуги, но те се активират автоматично с активиране на съответния тарифен план. Оказва се, че операторът предлага допълнителни услуги/приложения, които първоначално преминават през тестови период, след което, ако не бъде изключена изрично услугата, ще следва да се заплаща съответна такса. Потребителят може да не е наясно, че ползва тези услуги, доколкото това може да му убегне от вниманието, с оглед обема на договора и неговата сложност.

Подобни практики са порочни,

те ангажират средния потребител да загуби време, усилия и средства, за да се откаже от услуга, която предварително и автоматично е включена в основен пакет от услуги. Не на последно място, за по-възрастните потребители тя е практически неизползваема (поради ограничената функционалност на телефонните апарати). Така тези потребители са принудени да сключват договори за услуги, които никога не биха ползвали. Правилният подход би следвало да бъде – предоставяне на възможност за доброволно активиране, в случай, че потребителят реши, че има нужда и желае да ползва допълнителната услуга.

От мрежата

В портала за правни услуги Правата ми.бг Мила Станимирова споделя: „А1 предлага услуги през автоматично електронно меню на телефона си за контакти, но не дава никаква информация за тези услуги, нито цена или продължителност. Менюто е толкова сложно, че в крайна сметка заявих услуга, която не желаех. Потърсих оператор, който ми каза какви са условията за услугата, аз съответно отказах. След 2 седмици в сметката ми допълнителният пакет е отразен, при това на различна цена от предложената. Безуспешно оспорвам услугата“. Ето отговорът на адвокат Н. Митова: „Препоръчвам Ви да подадете писмено заявление в офис на “А1 България” за отказ от услугата с копие до КРС и КЗП“.

Асоциация “Активни потребители”

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *