Творчество на Николина Чакърдъкова

Творчество на Николина Чакърдъкова

Николина Чакърдъкова започва всичко в родния си град Гоце Делчев. Още от малка обича да пее. На 16-годишна възраст започва да пее в „Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци“. Две години по-късно кандидатства за Държавен ансамбъл „Пирин“ и се премества да живее в Благоевград. Не след дълго се връща в родния си край и създава семейство, но не се отказва от музиката. С опита, който натрупва на сцената, Николина Чакърдъкова стига до идеята за създаване на спектакли, с които впечатлява публиката.
През всичките тези години тя има 19 самостоятелни концерта в зала 1 на НДК, 2 самостоятелни концерта в зала „Арена Армеец“ и още много из цялата страна и чужбина.

Спектакли на Николина Чакърдъкова:

• Любов и мъка от Македония, 2000 година- С искрена любов към народното изкуство Николина Чакърдъкова създава спектакъла „Любов и мъка от Македония“, където майсторски вплита темите за любовта, мъката, радостта, тъгата, веселието. Това първата ѝ поява на голяма сцена.
• Пуста младост, 2001 година- Темата на спектакъла е младостта и всичките емоции свързани с нея- любов, раздяла, родина и разбира се носталгията по отминалите години. Това е вторият спектакъл, който Николина Чакърдъкова реализира.
• Българска сватба, 2002 година- Днес няма друг по-красив празник от сватбата, където млади и стари, познати и непознати се събират. Това вдъхновява Николина Чакърдъкова и нейният екип да създадат спектакъла. В песен и танц, умело се преплитат непреходните теми от нашия живот- любов, веселие, мъка, гурбетчийство. Спектакълът е един поглед към миналото, към традицията и една визия за бъдещето.
• Една Мечта, 2004 година- В навечерието на Коледа, Николина Чайъръдъкова представя своя нов спектакъл. Тя, Неврокопският танцов ансамбъл и целият ѝ оркестър претворяват с песни, музика, танци, костюми и декори мечтата на Николина Чакърдъкова- да пазим българския фолклор, да пеем и да се веселим заедно, да бъдем горди от това, че сме българи.
• Магията български фолклор, 2007 година- За премиерата на спектакъла е избран „Деня на Европа“, защото българският фолклор е нашата визитна картичка пред света, духът, с който се гордеем и показва на всички кои сме ние- българите. Вдъхновена от това Николина Чакърдъкова създава този спектакъл, който включва песни от всички етнографски области в България.
• Най-голямото богатство- На 10-ти, 11-ти и 12-ти декември 2013 година, след 6-годишно затишие, Николина Чакърдъкова изпя най-съкровените си мисли и чувства в новия си спектакъл „Най-голямото богатство“. Най-голямото богатство в живота, както се е пее и в една от песните, е здравето, силата, мирът, любовта.
• Зала „Арена Армеец“- Николина Чакърдъкова показа декора, музиката, песните, костюмите, пищността и вкуса си, че фолклорната музика е жива и обчана от много хора. В две поредни години, дните преди Коледа, се състояха концертите ѝ в зала „Арена Армеец“. Тя е единственият фолклорен изпълнител, който има два концерта в тази зала.
• Заедно с оркестърът за народна музика на БНР, 2016 година- Димитър Христов- въодушевен и вдъхновен от идеята на Николина Чакърдъкова, прави на нейните песни аранжименти, в които изнасят гласа на певицата на преден план и хармонично съжителства с музиката на уникален оркестър.
• Младостта пее и танцува- За първи път Николина Чакърдъкова застава на сцената заедно с дъщеря си Мария Чакърдъкова в спектакъла „Младостта пее и танцува“. Тя подава ръка в лицето на Мария Чакърдъкова и Петя Шапкова. Спектакълът е приказка за приемствеността, за първите трепети, за любовта, за очакването, за мечтите, за прива да пееш и танцуваш.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *