Ковид ваксина спрей

С COVID-19, въпреки че сте ваксинирани, а антителата ни пазят до 6 месеца

Ваксината срещу Ковид-19 не осигурява пълна или незабавна защита, което означава, че все още е възможно да се заразите и да дадете положителна проба за вируса след ваксинация. Такъв бе случаят с демократичният представител Стивън Линч от Масачузетс, който получи положителен тест, след като прие втората си доза от ваксината Pfizer. Треньорът по баскетбол в Залата на славата Рик Питино също даде положителен резултат, след като получи първата си доза, пише bgonair.

Това се случва по няколко причини:

Има забавяне между ваксинацията и защитата

Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията да се изгради имунитет след ваксинация отнема няколко дни до няколко седмици. Така че може да се заразите преди ваксината да започне да действа.

Отнема известно време, за да се развие имунният отговор“, каза д-р Робърт Салата, директор на Университетските болници Roe Green Center за туристическа медицина и глобално здраве в Кливланд, пред CNN. Първата доза може да осигури известна защита, но както главен изпълнителен директор на Moderna, Стефан Бансел каза в понеделник, “всъщност просто нямаме данни, които да докажат това в този момент.”
За Pfizer след 14 дни първата доза е била около 52% ефективна за предотвратяване на заболяването, казват водещите изследователи на ваксината Pfizer.

Ваксинацията предотвратява повечето, но не всички заболявания

Все още можете да дадете положителен тест след ваксинация, тъй като ваксината не е 100% ефективна.

Всички разрешени ваксини са високоефективни, но не осигуряват пълна защита. Ваксината на Pfizer е била 95% ефективна за предотвратяване на заболявания в клинични изпитвания, след като хората са получили две дози. А ваксината на Moderna е 94% ефективна за предотвратяване на заболявания при хора, които са получили две дози в клинични проучвания.

Ваксинацията предотвратява заболяването, но не е ясно дали спира инфекцията

Ваксинацията предотвратява тежкото заболяване от Ковид-19, но все още не е ясно дали или колко ваксината предотвратява всички инфекции.

Не е ясно дали ваксините ще попречат на вируса да ни зарази и да го изкараме без симптоми. Това все още се проучва“, каза д-р Уилям Шафнер, специалист по инфекциозни болести и професор по превантивна медицина в катедрата по здравна политика в университета Вандербилт. “Що се отнася до това, което видяхме, тези ваксини наистина се променят при предотвратяване на болести и дори тежко заболяване”, казва Намандже Бумпус, директор на катедрата по фармакология и молекулярни науки в университета “Джон Хопкинс”.

Но съсредоточаването процента на ефикасността не рисува цялата картина, защото все пак може да се окажете с заразени с коронавирус, но изглежда, че тези случаи не са толкова тежки в сравнение с болестта, през която неваксинираните хора преминават и това е наистина важно.

Производителите на ваксини все още проучват дали ваксините просто пречат на хората да се разболеят наистина или напълно предпазват от инфекция.

Ако сте безсимптомни, все пак ще дадете положителна проба за Ковид-19. Това също би означавало, че дори да сте ваксинирани, пак можете да разпространявате болестта. Ето защо дори хората, които са ваксинирани, все още ще трябва да носят маски. Човек може да бъде асимптоматичен носител, но да носи вируса в носните си проходи, така че когато диша, говори или киха, той все още може да предаде коронавируса на други.
Ваксините не действат със задна дата

Ваксините не действат със задна дата. Можете да дадете положителна проба за коронавриус, тъй като сте били заразени преди да получите ваксината, но просто още не сте го знаели. Това се случи с някои от здравните работници в проучване, публикувано от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията в понеделник.

Проучването установи, че 22 от 4081 ваксинирани здравни работници са имали положителен тест за Ковид-19 след получаване на първата доза.

Един от авторите на изследването, д-р Eял Лешем от медицинския център Sheba в Израел, заяви, че е ясно, че някои от работниците, които са се оказали положителни, “всъщност са заразени с Ковид-19, преди да получат първата си доза”.

Въпросът с новите варианти

Има опасения, че някои нови варианти на коронавируса, могат да бъдат по-малко податливи на защитата, която идва от ваксините.

Предварителните лабораторни данни показват, че ваксините трябва да осигурят защита, а лидерите на общественото здраве искат да ваксинират колкото се може повече хора възможно най-бързо, за да ограничат възможностите, в които вирусът може да мутира.

Производителите на ваксини заявиха, че ги тестват, за да видят дали действат срещу новите варианти, а също така работят върху бустери, които биха добавили допълнителна защита срещу тях.

“Ще трябва да се адаптираме към това, което прави този вирус. И ние имаме капацитета да сме в крак с вируса и дори да го изпреварим”, казва Шафнър.

Covid пациент

Антителата след преболедуван Ковид-19 предпазват до 6 месеца

В 99% от случаите нивото на защита остава високо след 3 месеца, 88% след 6

Антителата, образувани в тялото на хора, които са претърпели заболяване, причинено от коронавирус, могат да предпазят повечето от тях от повторна инфекция до шест месеца. Това се посочва в проучване, публикувано от британската Biobank на Обединеното кралство – най-голямото хранилище на проби от биоматериали във Великобритания.

Към декември 2020 г. 8,8% от населението на Обединеното кралство е било заразено с коронавирус, а в Лондон тази цифра достига 12,4%. След проучване на количеството антитела в кръвта на пациенти с болестта, учените установиха, че в 99% от случаите нивото на защита остава високо след три месеца. 88% са имали антитела шест месеца след първите симптоми на заболяването.

“Въпреки че не можем да кажем със сигурност как това е свързано с имунитета, този резултат предполага, че хората могат да бъдат защитени срещу реинфекция най-малко шест месеца след заразяването с коронавирус. По-продължителното проследяване ще ни позволи да определим колко дълго продължава тази защита”, каза главният изследовател на Biobank професор Наоми Алън, цитиран от БГНЕС.
В рамките на проучването служителите на Biobank от май до декември 2020 г. редовно са вземали кръвни тестове от над 20 000 души, оценявайки серопревалентността, тоест определяйки броя на хората в популацията с положителен резултат от теста за определено заболяване, в този случай за Ковид-19.

Най-често антителата, показателни за минало заболяване, са открити в кръвта на хора под 30-годишна възраст (13,5%) и най-малко при хора над 70-годишна възраст (6,7%).

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *