3 март 2021

С тържествена заря завърши честването на 3 МАРТ в Нови пазар (гелерия снимки)

С тържествена заря завършиха празненствата в община Нови пазар по случай Трети март. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени пред паметника на Христо Ботев от името на кмета Георги Георгиев, Общински съвет Нови пазар, политически партии, просветни и културни организации, читалища, училища, центрове, гимназии, и граждани, присъствали на ритуала.

Тази година, заради пандемията с COVID-19, масовите тържества за празника бяха отложени.

Слово за Националния празник произнесе заместник-кмета на Община Нови пазар г-жа Златина Таскова.

Златина Таскова 3.март 21

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

В историята на всеки народ има събития, които променят за векове напред неговата съдба. За нас денят трети март е денят, в който се сбъднаха мечтите на всички българи и думите на Апостола „Какво му трябва на човек, освен да види Отечеството си свободно”. Върху историческия документ от Сан Стефанския мирен договор, подписан на 3 март 1878 г. стоял и невидимият кървав подпис на българската свобода, сложен от хиляди посечени ръце и хиляди юнашки сърца, паднали заради сърцето на България.

Трети март е триумф на историческата справедливост, завръщането на България на картата на Европа и възкресението на българския народ.
Трети март е ден, в който народът ни стои на колене пред подвига на руските войници, румънските и финските войни, българските опълченци и всички, които със своята героична саможертва са вграждали живота си в олтара на Българската свобода.

Трети март за нас винаги ще бъде ден на признателност, който ще ни напомня високата цена на нашата свобода, който ще ни кара да я преоткриваме и преосмисляме като висша ценност, изстрадана и отстоявана мъжествено, героично и саможертвено от дедите ни в едно страшно петвековно робство.

Трети март е денят на нашето заслужено национално самочувствие и гордост, защото българската победа не беше подарена, тя беше извоювана във вековна битка с османския поробител. Това е денят на българската признателност към стотиците хиляди герои, дали живота си за българската свобода.

Нека да предадем на децата си завета да тачат и пазят свободата, да обичат Отечеството си, нека градим един по-добър и красив свят, за да бъде в сигурни ръце бъдещето на България. Трети март ще пребъде във вечността, като празник, който пречиства и сплотява българите.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Вижте галерията със снимки от Нови пазар:

По-рано през деня и новопазарското село Стан отбеляза националния празник на България, организиран от кмета г-н Валентин Димитров, заедно с местни читалищни деятели

3 март Стан Валентин Димитров

Димитров посрещна и приветства гостите с питка и сол и произнесе слова, с които изказа почит и признание на героите, посветили себе си на борбата за свободна България.
Отец Андрей отслужи заупокойна молитва за загиналите за свободата на Родината.

Бяхме свидетели на кратки музикална програми  – рецитираха се стихове, възхваляващи подвига и саможертвата на загиналите за свободата на България.

Сред присъствалите официални гости на тържествената церемонии бяха заместник-кмета на Община Нови пазар г-жа Златина Таскова, както и общинските съветници Ангел Куцаров, Красимира Бунова, Виолета Янева, Красен Деянов и други.

Венци и цветя на признателност, пред паметника в двора на кметството, бяха поднесени от името на кмета на Община Нови пазар, политически партии, читалищни организации и др.

Вижте галерията със снимки от село Стан:

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *