С пълна сила тече ремонтът на Домашния социален патронаж (видео)

С подкрепата на Фонд „Социална закрила” Община Нови пазар започна реализация на проект „Подобряване на материалнта база на Домашен социален патронаж Нови пазар, чрез извършване на ремонтни дейности в помещенията”. Общата стойност на проекта е 49994,77лв, от които 44995,29 лв са предоставени от Фонд „Социална закрила”.

Една стара и социална институция, забравена от много години и оставена на произвола на времето ще се прероди съвсем скоро.

Дотолкова са се разпаднали и остарели оборудване и материалната база, че само пълно сриване и тежка техника с много усилия могат да променят това незавидно положение.

Години наред никой не е обръщал внимание и предприемал действия, за да се поддържа тази институция. Заварваме разпадаща се сграда, падащи облицовъчни плочки в санитарни и кухненски помещения, мокри стени и рушащ се таван.

Кухненската техника и оборудване са били на ниво, но миналия век.
Това е недопустимо и неприемливо, особено за категорията, в която влиза Домашният патронаж.

Кметският екип на Община Нови пазар предприе действия за ремонтиране и обновяване на материалната база и остарялото оборудване за невероятно кратки срокове. По този начин ще се повиши капацитетът на патронажа с още 250 потребители на социалната услуга.

Амбициозната цел е да бъдат включени всички възрастни хора от територията от общината, които се нуждаят от специални грижи и отговарят на условията за това.

Тази услуга е изцяло отговорност на Общината, както и заплатите на персонала, транспорта и услугата, оборудване, електроенергия, вода – на практика всичко.

Основна дейност е задоволяване на основните жизнени потребности, чрез предоставяне на социални услуги в обичайната домашна среда с цел подобряване качеството на живот на хора в неравностойно положение от Община Нови пазар и намаляване на риска от зависимост от институционален вид грижи.

Въпреки трудностите сме си поставили краен срок, който е 14-и септември 2020 година“, каза Златина Таскова, зам.-кмет на община Нови пазар, в чийто ресор са и хуманитарните дейности.

Паралелно с това, само преди месец започна ремонт и обновяване на медицинските кабинети в училищата и детските градини на територията на общината.

До момента са готови 11 кабинета, а до началото на новата учебна година ще бъдат и останалите 5.
Обзавеждането включва медицински шкафове, столове, етажерки, кушетки, бюра и масички.

В част от кабинетите бяха наложителни и ремонтни дейности, като подновяване на подова настилка и боядисване на помещенията.
И тук честта и отговорността се падна на заместник-кмета Таскова да осигури, планира и контролира цялата тази дейност.

А дали са доволни домакините, вижте във видеото на ТВ програма „Часът на Нови пазар“.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.