| посещения | | Питай кмета | Контакти | За реклама | Архив | Мобилна версия

Съдът: Референдумът на Слави Трифонов не е задължителен

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК за резултатите от референдума заради неточни гласове, но въпреки това те няма да са задължителни.
ВАС постанови, че действителните гласове са с 492 повече, отколкото ЦИК преброи, но това пак е недостатъчно, за да направи резултатите от допитването задължителни за парламента.

С решението си съдът връща преписката за ново произнасяне при спазване задължителните указания на съда при тълкуването и прилагането на закона.

Делото беше заведено от Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ за провеждане на референдума. В жалбата си водещият Слави Трифонов настояваше решението на ЦИК да бъде отменено заради „серия от нарушения“.

ВАС посочва, че за да станат задължителни резултатите от референдума, трябва да има поне 3 500 585 действителни бюлетини. Дори и със завишаването на броя на гласувалите с 492, пак не стигат 11 505 гласа, за да задължи Народно събрание да намали субсидията на партиите и да въведе мажоритарни парламентарни избори – въпросите от допитването.

От съда уточняват, че становището се базира изцяло на резултатите от назначената от него математико-статистическа експертиза.

„Броят на гражданите с избирателни права не е оспорен, но ЦИК неправилно е определил броя на участвалите в гласуването граждани, защото са отчетени само броя на намерените в кутиите за гласуването пликове 3 488 588. Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини. Така и според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани следва да бъде 3 489 080“, пише в съобщението на съда за решението.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Източник: dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За още новини, харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Реклама

Тук може да е твоята реклама!

Медия 60 ТИЯТ ГРАД Ви предлага уникална възможност за осъществяване на комуникация с вашите потенциални клиенти.

Как? Клик и виж!
Спестете 10% при резервация в Booking.com през нашия сайт. Тук и сега!

Booking.com

Още новини в снимки
Powered by WordPress | Theme Designed by: Sprint - Black Friday | Thanks to promo codes - at&t, sprint - promo codes and Amazon - Black Friday 2016