Съдът в Нови пазар отмени глобата на колега на загинал ел. техник от „Енерго-Про”

Мъртвият, който се качи на 20 – киловолтовия стълб, без да получи потвърждение от диспечера, че токът е изключен, бил по-опитен и с по-продължителен стаж и не послушал съвета на колегата си да не тръгва по стълбата.

Новопазарският районен съд отмени глобата от 300 лв., наложена от Инспекция по труда в Шумен, на колегата на загиналия миналия октомври 51-годишен ел. техник от Енерго-Про Хюсеин Мехмед.

Инспекторите след трагичния случай, който стана на 19 октомври м.г. на 20-киловолтов стълб между каолиновските села Долина и Хърсово, глобили другия електричар от екипа с мотив, че е проявил бездействие в грижата за здравето на колегата си.

Жалбоподателят обаче счита, че е направил всичко в обективните му възможности да осигури безопасността на колегата си. Предупредил го да не започва работа, без да са получили официално потвърждение от диспечера в Каолиново за спряно напрежение.

Въпреки това опитният електричар Хюсеин Мехмед, които имал много по-дълъг стаж от колегата ти, не го послушал и тръгнал по стълбата, опряна в стълба. Точно тогава последвал токов удар и електричарят полетял към земята. Умря на място.

В този момент, в които той започнал да се катери, колегата му бил в гръб, но според инспекторите по безопасност на труда той продължавал да съдейства на колегата си, като се съгласил да му приготви гаечен ключ и да го завърже за въжето. Точно по тази причина бил с гръб към пострадалия, когато той бил поразен от тока и паднал на земята.

На този място, което било почти в гората, те нямали обхват и не можели да се чуят по мобилните си телефони с диспечерната в Каолиново.

Въпреки всичко това колегата на загиналия Н. Н. Я. макар че бил по-млад и с по-малък стаж от Мехмед и не бил водач на екипа, бил санкциониран, че е проявил бездействие в грижата за здравето му.

Жалбоподателят моли магистратите от съда в Нови пазар наказателното постановление да бъде отменено.

Него ден два екипа с два различни автомобила отивали към мястото. Първи стигнали загиналият и колегата му Н.Н.Я. Тъй като мястото било мочурливо, а ден преди това валял дъжд, първият екип оставил автомобила на 20 метра от мястото и пеша, носейки инструментите и стълбата поели към стълба с високо напрежение.

Малко след това пристигнал и вторият екип. И те спрели далеч от стълба. Единият от работниците потърсил по-високо място, където да има обхват, за да получи потвърждение от диспечера, че напрежението е изключено.

Първият екип вече бил до стълба. Вместо да дочака потвърждение от втория екип, че по стълба не тече ток, 51-годишния Хюсеин Мехмед вероятно е решил, че до този час, 9 часа заранта, от диспечерната вече са били изключили напрежението.

Затова тръгнал по стълбата на 20-киловолтовия далекопровод и загинал на място.

Съдът е преценил, че длъжността и квалификацията на жалбоподателя не са били от естество да разпоредят или забранят на загиналия определени действия, или да предотвратят инцидента. Съдът счита, че по делото е налице недоказаност на вмененото на жалбоподателя административно нарушение.

Приема наказателно постановление за незаконосъобразно и го отменя.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд.

Източник: 24chasa
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *