Супервирусът е разработен от китайска лаборатория, финансирани от САЩ (видео)

В предаване на италианската държавна телевизия RAI 3 от ноември 2015, е излъчен репортаж за разработка на китайска лаборатория на нов супервирус, който е кръстоска от протеин на прилеп с коронавирус и SARS вирус. Още тогава възникват научни спорове, че това може да излезе извън контрол и новият вирус да се прехвърли върху човек. Въпреки че САЩ са спрели финансирането на опитите, китайската лаборатория е продължила с изследването и експериментите си.

Пет години по-късно опасенията на голяма част от научния свят вече са факт и всички, независимо от географското разстояние, търпим последствията. Множеството от пораженията засягат именно Китай, а скоростта с която вирусът завзема все повече територии слага на колене освен Европа, вече САЩ и държавите от Северна и Южна Америка.

Както знаем, една от най-засегнатите държави е именно Италия, която вчера припомни в една от частните си телевизии този репортаж, който освен че е един от най-споделяните в социалните мрежи, буди и много обезпокоителни въпроси.

Можело ли е да се спре още тогава лабораторното изследване, при условие че е ясна опасността от него? Дали лабораторията в Ухан е работила върху биологично оръжие, което е излязло извън контрол и така е предизвикало пандемията?

Редица видни италиански учени, побързаха категорично да отрекат връзката между разработките, показани в репортажа и сегашната ситуация. Те изтъкват факта, че няма никаква връзка с вируса, произведен в китайската лаборатория и че сегашната разновидност на коронавируса COVID-19 е възникнала 100% естествено, а не е създадена лабораторно.

Оглавяващият италианския здравен щаб, проф. Франко Локатели, заяви, че това е измислица и не допуска подобна възможна хипотеза, защото няма никакви научни доказателства за това.

“Безспорно, гледайки репортажа в днешните условия нещата изглеждат именно така, но в момента имаме работа наистина с друг тип вирус, не този от показаната лаборатория”, поддържа тезата си и вирусологът-изследовател Фабрицио Преляско.

Друг водещ италианкси вирусолог Илария Капуа е категорична, че COVID-19 идва от дивата природа и все още не се знае през колко диви животни е преминал, преди да се прехвърли и мутира върху човека.

Да не се правят конспиративни теории призова и водещият на въпросното предаване – Даниеле Черато, позовавайки се също на последните научни доказателства, че вирусът, с който сега се борим, има зоотоничен характер, т.е. е естесвено пренесен от животини (прилепи и панголини, известни още като люспеници.)

Италианските управляващи в лицето на премиера Джузепе Конте и външния министър Луиджи ди Майо също категорично отрекоха теорията за лабораторната разработка на вируса и призоваха в тези тежки за Италия дни, да не се създава допълнително напрежение от привържениците на конспиративни и научно-фантастични теории.

Източник: gospodari.com

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.