Ялчън Расим

Ст. комисар Ялчън Расим: Вярвам, че ще минем и през това изпитание!

Ако трябва да направя кратка равносметка за отминаващата вече 2020 година смятам, че успяхме да се справим с предизвикателствата, които имахме в ежедневната си работа.

Имахме трудни моменти – помните денонощните контролно-пропускателни пунктове, помните постоянните проверки за спазване на противоепидемичните мерки, които трябваше да следим. Следихме за наложените карантини, и ако на някой в началото това не му харесваше дойдоха моменти, в които всички разбраха колко е важно да пазим нашето и здравето на близките си.

Много хора загубиха свои близки, колеги. Вярвам, че ще минем и през това изпитание.” Това сподели пред журналисти онлайн директорът на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим.

През тази година на територията на областта са регистрирани 1635 престъпления срещу 2000 през изминалата година, т.е. имаме спад с 18%, или регистрираните престъпления са с 365 по-малко. Разкрити са 910 от тях, което е 55, 66 %. Процентът на разкриваемост миналата година е бил 48,20, тази е с 7,46 процентни пункта повече.

Най-много са престъпленията против собствеността- 610. Разкрити са 347 от общият им брой. Кражбите са 454. Разкрити са 279 от регистрираните, което е близо 62%.

През годината са станали 9 грабежа, с два по-малко от предходната година, като разкрити са 5 от тях, а работата по другите три продължава. Престъпленията, свързани с наркотични вещества, които са регистрирани през 2020 година са 81 срещу 94 за миналата. Разкрити са 38 от тях.

Тази година на територията на областната дирекция умишлените убийства са 4. Всички са разкрити. Миналата година убийствата бяха две, отново няма неразкрито престъпление от вида.

От началото на годината до момента са регистрирани 650 пътнотранспортни произшествия, от които 115 тежки. Загинали са 10, ранени са 134 участници в движението.

През изминалата 2019 г. са били регистрирани 895 ПТП, от които 148 са били тежки, при които са загинали 17 и са били ранени 175 участници в движението.

Тази година успяхме да направим две кампании свързани с безопасността на пътя. Вярваме, че нещата, които сме направили през годините започват да дават резултати. Ще продължаваме да работим с всички участници в движението. Ще работим с подрастващите, с младите хора там, където виждаме, че има проблеми и там, където можем да бъдем полезни, каза директорът на полицията, допълни директорът на полицията.

Над 57 500 са установените нарушения от пътните полицаи, като 24 326 са за скорост. 141 са установените водачи, седнали зад волана с алкохол над 1,2 промила. С алкохол до 1,2 промила са установени 114 водачи. 39 са тези, които са установени да управляват след употреба на наркотични вещества или техни аналози., 30 са водачите, които са отказали да бъдат тествани с техническо средство за употреба на алкохол и/ или наркотични вещества. През годината по пътищата в областта от полицейските служители са засечени да шофират 427 неправоспособни водачи.

Бих искал да пожелая на всички преди всичко здраве. Пожелавам ви следващата година да бъде успешна, да бъде мирна и много щастлива за жителите на областта. Не забравяйте, че полицейските служители са в готовност да ви помогнат в нужда. Бъдете отговорни и нека посрещнем новата 2021 година спокойно, без инциденти“, каза в заключение ст. комисар Расим.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *