Старите столици са основа за рекламата на страната

Културно-исторически маршрут, в който попадат старите столици на България, е в основата на националната програма за реклама на страната. Това каза по време на посещението си в Плиска министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя, министърът на културата Боил Банов и директорът на националния исторически музей проф. Божидар Димитров посетиха Голямата базилика, за да се запознаят с работата по реставрацията й. Преди седмица Министерски съвет отпусна допълнително 800 000 лева, за да продължи работата по историческия обект.

Плиска и Голямата базилика са в центъра на маршрута „Столици и градове на български царе и патриарси“, който министерството на туризма е разработило, посочи министър Ангелкова. Тя добави, че именно културно-историческия туризъм може да привлече гости от морето към Шуменския район.

В тази връзка ние сме стартирали разговори с големите туроператори тази дестинация – Плиска, да бъде един от основните моменти, каза министърът. Така, по думите й, ще се помогне на общините и ще се получи затворен модел, в който се създават места за хранене и настаняване и туристите да остават за повече от един ден.

По време на срещата стана ясно, че 56 хил. посетители са преминали през историческия комплекс. Това е чудесна цифра, но трябва да се увеличи и ние ще работим в тази посока, каза още тя.

Министърът на културата Боил Банов посочи, че за довършване на Базиликата ще са нужни още средства. Ще трябват още финанси, за да се получи в цялост един обект, с който да се гордеем и да привличаме туристи от цял свят и този културен туризъм, за който говорим да започне да се осъществява, каза министърът.

Проф. Божидар Димитров посочи, че освен довършване на Голямата базилика трябва да се работи в посока реставрация на манастира към нея, както и на близката крепостна стена, за да може да се получи завършен вид на туристическия обект.

Източник: dariknews.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *