Срокове за изплащане на обезщетения по КТ

Специален коментар на Радостин Павлов, общински координатор за КНСБ – Нови пазар

Съгласно чл. 222, ал. 3 от КТ при прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж – на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Обезщетение по тази алинея може да се изплаща само веднъж.

Следва да имате предвид, че изплащането на обезщетенията става съгласно Вътрешните правила за работната заплата на работодателя, съгласно чл. 33 от Кодекса на труда, като за това са възможни два варианта:
– с последното трудово възнаграждение
– с датата на прекратяване на трудовото правоотношение. Същите са сроковете и при другите обезщетения за неспазено предизвестие, обезщетенията за оставане без работа и тези по чл.327 при болест и неизплащане на трудовото възнаграждения и осигуровки.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *