Средновековието се настани в Плиска

Първата българска столица Плиска посрещна воини в бляскави доспехи, мечове, щитове и бойни коне. Те разположиха стана си сред твърдината и започнаха да стягат оръжията си, за да защитят целостта на България.

Не, това не е исторически разказ, а вторият ден на ежегодния събор-фестивал на средновековния бит и култура „Дни на предците“, който се провежда на територията на Национален историко-археологически резерват „Плиска“. Стотици любители на възстановките се събират всяка година в първата българска столица, за да покажат своите умения, нови придобивки и знания.

Идеята на фестивала е да отведе посетителите в стари времена и традиции, като се пресъздадат отделни моменти от средновековната ни история по един достоверен начин, базиран на исторически източници и археологически паметници.

Участващите във фестивала формации, съобразявайки се с периода, който представят, изграждат походни и битови лагери, разпъват юрти, шатри, навеси, поставят средновековни сергии и работилници, обособяват места за спане, за хранене, за стрелба с лък, за средновековни игри и тренировки на бойни умения, места за настаняване на коне и места за конни демонстрации.

Живко Лазаров идва от Сливен специално заради събора. Преди година и два месеца той се запалва по средновековния бит и култура.

Стана случайно. Отидох на крепост Туида, видях как се стреля с лък и оттам тръгна всичко, казва Живко. За около 6 месеца той сам прави облеклото и аксесоарите си и се преобразява като нашите предци. Сега иска да стане възможно най-добър с лъка.

Светла Пенева идва от Варна. Тя си сътрудничи със сдружение „Авитохол“. Светла се занимава с прабългарски бойни изкуства от години. Това, което правим с оръжията и възстановките – това е външната част на нещата. Тя е породена от цялостното духовно изграждане на българския етнос изобщо – това е генетичната ни памет, казва тя.

Освен древни занаяти и бойни техники на събора има и традиционна кухня. Тя е поверена на клуб „Традиция“ от Шумен. В походи се е готвило каквото има, казва Благовест Йорданов и обяснява, че кухнята на българите от първото и второто царство се различава значително. Докато едните са номади и носят месото под седлото, другите вече са уседнали и използват все повече подправки и техники за готвене, подобно на гърците, казва той.

Фестивалът се провежда ежегодно от 2012 г. на територията на НИАР „Плиска“. Включва представяне на българската история от ранното (VI-VII век) до късното средновековие (XIV-XV век), заедно с близки нам култури и съседни народи през този период.

Източник: dariknews.bg
Автор: Деян Герговски
Редактор: Йоана Миланова
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *