Средната заплата в Шуменско изостава

Застаряващото население и отрицателният естествен прираст не отличават България от общата тенденция на страните в Европейския съюз. Огромен проблем обаче продължава да бъде емиграцията на младите хора. Това стана ясно по време на дискусия в Шумен, в която участва заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

Кризата за квалифицирана работна ръка става все по-сериозна. Скъсана е връзката между средните и висши учебни заведения от една страна и бизнесът от друга, заяви доц. Георги Бърдаров от Софийския университет.

Населението на България продължава да бъде с най-ниски доходи в сравнение с другите страни членки на Европейския съюз.

Темпът, с който нараства минималната работна заплата, значително пък изпреварва темпа на средната работна заплата. Със средна заплата за миналата година от 874 лева Шуменска област изостава дори в сравнение със съседната област Разград, където средното възнаграждение за 2017 г. е било 910 лева.

„Човешкият капитал ще бъде най-ценното, за което ще се борят в света през следващите години”, заяви доц. Бърдаров. Той акцентира върху необходимостта от разработване на регионални политики.

Източник: Радио Шумен – наш медиен партньор
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *