Сребра Родопска – създател на българската БЦЖ ваксина

Ерудирана, елегантна и грижовна баба – така я помни нейната внучка Сребрина Бобева

Учени търсят отговор на въпроса дали имунизацията срещу туберкулоза предпазва от коронавирус. Родената преди 107 години д-р Сребра Родопска е разработила българската туберкулозна ваксина. Внучката на Сребра Родопска – Сребрина Бобева разказа в ефира на „Хоризонт“, че баба й е била любознателен човек.

„Баба ми беше много необичайна баба, защото беше много заета и много елегантна, беше непрекъснато четяща. Ако трябва едно нещо да кажа, което си спомням най-ярко за нея от детските години, беше, че тя непрекъснато беше с книга в ръка. Не говоря само за научната й работа, а по-скоро и за художествена литература. Беше много любознателна, много ерудирана и изключително обгрижваща баба“, сподели Сребрина Бобева.

Д-р Сребра Родопска се е радвала на четирима внуци. Показвала е предпочитание към хубавата храна.

Сребра Родопска е работила в Института по заразни болести.

„Медицината присъстваше в семейния живот като по-общо понятие, защото всички почти около мен бяха лекари, с изключение на майка ми, която беше микробиолог. Но баби, дядовци, чичовци, баща ми, баба ми, леля ми – всички бяха лекари и медицината много силно присъстваше в семейния ни живот“, допълни Сребрина Бобева.

Внучката на д-р Сребра Родопска разказа, че баба й заминава за Париж през 1948 заедно със съпруга си, който е бил специалист по вътрешни болести – гастроентеролог. Д-р Сребра Родопска прекарва близо година в института „Пастьор“, изучавайки създаването на живата френска ваксина за туберкулоза, пренася я в България и започва да разработва българския вариант. През 1951 година започват имунизациите със създадената българска ваксина.

„Усещахме се като част от света. Това беше благодарение на дядо ми, който беше председател на различни международни асоциации, медицински, и много пътуваше. Това ни правеше съпричастни с глобалността на света, който тогава въобще не се усещаше така глобален, както е в момента“.

Източник: bnr.bg

Facebook коментари
Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама - 2020!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.