Областният кризисен щаб

Спират плановия прием в МБАЛ – Шумен и затягат контрола по спазването на противоепидемичните мерки

Шуменската многопрофилна болница спира плановия прием и плановите операции между 28 януари и 7 февруари, информира Радио Шумен. Това реши днес Областният кризисен щаб.

Останалите решения засягат засилване и подобряване на контрола по спазването на противоепидемичните мерки. За пореден път по време на заседанието беше констатирано, че темпът на ваксинация в региона изостава. Към това се добавя и информацията от вчера за рекорден брой заразени с COVID-19 в Шуменска област от началото на пандемията.

На 24 януари са регистрирани 209 положителни за коронавирус проби. Предишният пик е бил 170 случая, съобщи директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова.

Причината за спирането на плановия прием и плановите операции в шуменската болница е големият брой карантиниран персонал заради заразени близки. Според директора на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов, натискът към лечебното заведение не е голям. През вчерашния ден дори изписаните пациенти са били повече от приетите.

Началникът на Регионалното управление на образованието Светлана Милева обясни, че към момента в Шуменска област има две общини с висок процент на карантинирани ученици. В община Шумен под карантина са 622 ученици, а във Велики Преслав – 89. Общо карантинираните паралелки са 14. Според нея, учебният срок в областта ще приключи присъствено.

Към стимулиране на ваксинационния процес се стреми община Шумен, стана ясно още на заседанието на щаба.

Д-р Светлана Маркова – заместни-кмет на община Шумен, поясни, че възрастните в Дома за стари хора в Шумен имат цялостен завършен ваксинационен курс и трета бустерна доза за коронавирус. Тя добави, че предстои да бъдат поставени още дози на 45 души от Дома за мъже с умствена изостаналост в Лозево, както и на част от неваксинирания персонал.

На срещата на Областния кризисен щаб не присъстваха представители на общопрактикуващите лекари, което налага повторно заседание на щаба довечера, поясни областният управител на Шумен Владимир Йолов.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *