Билки

Собствениците на 32 билкозаготвителни пункта ще бъдат санкционирани от РИОСВ – Шумен

Собствениците на 32 билкозаготвителни пункта ще бъдат санкционирани от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Шумен (РИОСВ – Шумен) заради нарушения на Закона за лечебните растения.

Това стана ясно след обобщаване на подадените справки за пунктовете и складовите бази на територията на шуменската екоинспекция и анализ на информацията от експертите. Данните показват, че от регистрираните 121 пункта, собствениците на 32 от тях, са допуснали нарушения.

На територията на област Шумен са регистрирани общо 55 билкозаготвителни пункта и складови бази на физически и юридически лица. За тях отчети са подали 37 собственика. 18 пункта не са отчели дейността си. На територията на област Търговище билкозаготвителните пунктове и складови бази на физически и юридически лица са 66. От тях за 13 пункта не са подавани отчети.

Съгласно Закона за лечебните растения за непредставена информация за изкупените, обработените и реализирани билки и техния произход по позволително, както и за складовите наличности, физическите лица ще бъдат наказвани с глоба от 100 до 1000 лв., а юридическите – с имуществена санкция от 300 до 2500 лв.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *