зима застудяване

Снежен циклон връхлита страната днес

Във вторник нахлува нова порция студен въздух от арктическите ширини, който ще обхване почти цялата страна. В същото време над Балканите ще нахлуе влага от Средиземноморието, която ще донесе превалявания, информира sinoptik.bg .

До обяд снеговалежите ще обхванат в различна степен Западна и Северна България. На изток ще има превалявания от дъжд, които постепенно ще преминават в сняг. Интензивни ще са валежите в нощта срещу сряда, когато студен въздух ще нахлуе и по Черноморието.

Очаква се в следващите 48 часа да се натрупа снежна покривка над 20 см в Предбалкана, котловините южно от Балкана, в Североизточна България. Поройни дъждове ще има югоизточните райони. Прогнозира се количествата в Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали да са между 80 и 100 литра на квадратен метър общо за двата дни.

Значително ще се понижат максималните температури. Във вторник живакът в термометрите ще се колебае между 4 и 8 градуса, по-топло ще е по Черноморието. В сряда дневните стойности ще са между 0 и 4 градуса и ще се задържат така до петък.

В планините също се очакват обилни снеговалежи. Възможни са усложнения в трафика по планинските проходи и пътища. Възможни са навявания заради силния вятър. От Планинската спасителна служба предупреждават, че опасността от лавини остава.

Валежите ще намаляват и спират в сряда, като най-дълго ще вали в североизточните части на страната.

Задават се поледици и сняг, шофьорите да внимават

Агенция “Пътна инфраструктура” напомня, че във вторник в северозападните райони на страната са възможни поледици. Шофьорите да се съобразят с прогнозата на метеоролозите за очаквани повсеместни валежи от дъжд и сняг.

Областните пътни управления обработват пътните настилки срещу заледяване, а всички машини на пътноподдържащите фирми са в готовност за снегопочистване на републиканските пътища.

Възможно е някои пътни участъци да бъдат затворени за почистване и обработване на настилките, ако това се наложи.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *