Сливенските първокласници ще положат клетва в навечерието на 3 март

На 02.03.2017 г. от 12:00 ч. пред паметника на Хаджи Димитър първокласниците от всички училища в града ще положат тържествена клетва да пазят заветите на българските будители и възрожденци. Ритуалът е по идея на Елена Налбантова – професор по възрожденска литература във Великотърновския университет, а текстът е написан от Ники Комедвенска.
В подкрепа на инициативата застaват Президентската институция и Министерство на образованието на Република България.

„Приемете искрените ми поздрави по повод инициативата „Клетва на първокласника! – пише в поздравителен адрес, изпратен от Президентството. – Любовта към родината е най-святото чувство, което определя националната идентичност на хората. Сигурен съм, че тази клетва ще остане в съзнанието на малките първокласници завинаги.”

„Българското училище има нужда от подобни ритуали, които възпитават в отговорност и патриотизъм.” – се казва в писмо, изпратено от проф. Николай Денков, министър на образованието и науката.

Ето и текста на клетвата, която ще бъде положена на 2 март:

С науката – напред по пътя нов!
Със знание да расна аз свободен!
То с мъдрост ме дарява и с любов
и светлото му слово ще ме води.

Заклевам се, дори и в труден час,
най-святата ми мисъл да е тази:
с делата си и с думите си аз
България в сърцето си да пазя!

Светът на свободното движение на хората има една граница, която никога не може да бъде оставена без своята защита. Това е границата на осъзната идентичност. Тя очертава пространството на българското в огромното разнообразие от нации, народи и етноси. Чрез нея се консолидират мощни обществени сили за посрещане на предизвикателствата на епохата на глобализма. Разбирайки значимостта на тези сили, ние, членовете на Инициативен комитет от Велико Търново, Копривщица, Панагюрище, Пловдив, Сливен, Сопот и София, отправяме своята молба да се ангажирате с отразяването на събитието, като по този начин дадете своя принос към утвърждаването на идентичността на младите граждани на Република България – основния камък на българската идентичност и единението на българското общество.

Инициативният комитет за утвърждаване „Клетвата на първокласника” и Сливенска община застават зад идеята с вярата, че тя ще стане част от празничния календар във всяко едно българско училище.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *