След колко време можем да седнем зад волана, ако сме пили алкохол

Някои шофьори през по-топлите месеци не могат да устоят на изкушението да изпият студена бира, а след това чакат часове, докато най-накрая могат да се качат зад волана. Кога наистина можем да използваме колата си след консумация на алкохол?

На начина, по който хмелът излиза от човешкото тяло, влияят няколко фактора. Това зависи от пола (при мъжете, хмел “изчезва” по-бързо, отколкото при жените), възраст, тегло, физическо състояние, здраве, и количеството на изядената храна. Ако човек има проблеми с черния дроб, то алкохолът излиза за по-дълго време от кръвта. Също така върху този процес има влияние и особеностите на храносмилането. Някои хора усвояват храната по-бързо от други.

Ако, например, обикновен човек с тегло около 75 кг изпие 0,5 литра водка, тогава той ще има 2,5 промила алкохол в кръвта си. Има своеобразна формула, чрез която може да се ориентираме, като изчислим времето за изчакване, докато алкохолът изчезне от кръвта. Става въпрос за водка, но може да се използва с подходящи изменения в случай на употреба на други алкохолни напитки. Съгласно тази формула количеството на необходимите часове на изчакване е равен на обема консумирана водка в милилитри, умножен с коефициент 0.05. Така, 0,5 литра водка напълно “напускат” човешкото тяло за 25 часа.

Според тази формула, за средностатистическия здрав мъж с тегло 70-80 кг, са необходими около 2 часа, за да се премахне една бутилка бира (0,5 л) от организма му. Но е по-добре този период да се увеличи с 1,5 пъти. Тогава няма да има дори миризма на алкохол от устата. От тялото на жените, както казахме, алкохолът изчезва много по-бавно, отколкото от тялото на мъжете.

Няколко полезни съвети за пиещите

Пийте повече вода, докато пиете и алкохол или ако страдате от махмурлук. Ако пиете вода, докато пиете и алкохол – водата разрежда нивата на алкохол в кръвта и ще може да изпиете повече, а ако сте махмурлия – водата ще ви помогне с главоболието, което идва заради обезводнение след пиене.

Друго, което можете да направите ако имате тежък махмурлук, е да ядете храни богати на фруктоза и въглехидрати. Фруктозата помага на тялото да изхвърли токсините по-бързо, а въглехидратите помагат с гаденето, като изравняват ниската кръвна захар.

Шофирането с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 до 1,2 промила не е престъпление, но е административно нарушение. За него могат да ни наложат едновременно следните санкции:

  • – отнемане на  контролни точки – 10 точки за първо нарушение и 15 точки за всяко следващо нарушение;
  • – глоба от 500 до 1000 лв. за първо и от 1000 до 2000 лв. за повторно нарушение;
  • – лишаване от правото да управляваме МПС (вземат ни книжката) за срок от 6 до 12 месеца при първо и от 1 до 3 години при повторно нарушение.

 

Шофирането с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила е престъпление и се наказва с наказанието, предвидено в Наказателния кодекс:

  • – Лишаване от свобода до 1 г.
  • – Ако вече сме осъждани за шофиране в нетрезво състояние, т.е. с над 1,2 промила алкохол, и ни хванат отново с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, то наказанието лишаване от свобода е до 2 г. и наред с него ще ни бъде наложена глоба от 100 до 300 лв.

 

Не забравяйте, че алкохолът е най-големият враг на водача. Ако сте пили – в никакъв случай не сядайте зад волана!

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *