COVID Return

Скок на заразените с COVID-19 у нас, европа затяга мерките

1 595 са новите случаи на коронавирус у нас, 64 от тях са в област Шумен за последното денонощие. Това е 17,65 на сто от направените 9 038 PCR теста. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ.

Най-много новозаразени има в столицата – 549, Пловдив – 140, Благоевград – 90, Варна – 75, Търговище – 70, показват данните в Националната информационна система.

34 930 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. 16 033 от тях са активни.

17 833 са излекуваните лица. От тях 235 са регистрирани през последното денонощие.

1 792 пациенти с доказан COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 112 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция у нас, са общо 1 786. Нови 59 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 1 064. Новите случаи от изминалите 24 часа са 16.

Европа затяга осезаемо мерките – novini.bg

Франция обхвана вчера с вечерен час две трети от населението си, а белгийският външен министър беше настанена в интензивно отделение с COVID-19, докато втората вълна на коронавируса бушува в Европа, предаде Ройтерс. Обявеният миналата седмица от френския премиер Жан Кастекс вечерен час за Париж и още осем града, ще се разшири в още 38 департамента, обхващайки 46 милиона от 67-милионното население. Хората са задължени да не напускат домовете си между 21 часа и 6 часа. Малко след като Кастекс обяви тези мерки, френските здравни власти съобщиха за рекордните 41 622 потвърдени случаи, с които общият им брой достигна 999 043.

По данни на Ройтерс в сряда е регистриран най-големият ръст на нови случаи в рамките на денонощие в световен мащаб – 422 835.

В Испания, която миналата седмица стана първата европейска държава, преминала прага от един милион случаи, здравният министър Салвадор Ия предупреди, че сега епидемията е “извън контрол” в много региони.

Германия, която за пръв път регистрира над 10 000 случаи за ден, издаде предупреждения да не се пътува в Швейцария, Ирландия, Полша, по-голямата част от Австрия и италиански региони, включващи Рим.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията над 5,3 милиона души на Стария континент са се заразили с COVID-19, а повече от 204 000 са починали. За сравнение – случаите в САЩ са 8,3 милиона, а в Индия – 7,7 милиона.

Белгийският външен министър Софи Уилмес вчера беше приведена в интензивно отделение, ден след като германският здравен министър Йенс Шпан даде положителна проба.

Активизирането на пандемията през последните седмици е в контраст с няколко държави в Азия – от Китай до Южна Корея, както и Нова Зеландия, където драконовските мерки и строгото проследяване на контактните лица помогнаха за овладяване на болестта.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.