Земетресение

Силен трус в Егейско море усетен и в България

Епицентърът е на около 80 км северозападно от Измир, у нас е усетено със сила между трета и четвърта степен в Южна България

Земетресение с магнитуд над 6 е регистрирано в Егейско море, близо до западното турско крайбрежие марко преди 15,30 ч.
Малко по-късно Европейският средиземноморски сеизмологичен център коригира силата на труса на 6,3. Според Геофизичният институт в Солун магнитудът на труса е бил 6,4 по Рихтер.

Епицентърът е на около 80 км от турския град Измир и на 16 километра южно от гръцкия град Пломарион.
Последвали са два вторични труса със сила 4,9 и много други с по-малък интензитет.

Земетресението е предизвикало паника в турските градове Измир, Бурса, Истанбул и Чанаккале. В тях хора са излезли по улицата. Жителите на Северозападна Турция все още помнят Измитското земетресение от 1999г., с магнитут 7,5 по Рихтер, при което загинаха 17 000 души.
През февруари т.г. районът на Чанаккале пък пострада при поредица от над 1000 труса, 16 от които над 4-та степен по Рихтер.

До момента няма данни за ранени хора и щети при днешното земетресение, но то е било усетено много силно в радиус от 100 километра от епицентъра.

Както и трусът през 1999г., така и днешния бе усетен в България. Във “Фейсбук” има постове, според които трусът е усетен в Пловдив, в Бургас, в Кърджали, в Раднево и в София.

Земетресението е усетено между трета и четвърта степен на територията на България – основно в Южна България, съобщи Пламена Райкова, дежурен сеизмолог от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН за Агенция “Фокус”.

Тя уточни, че има данни, че земетресението е усетено в градовете Димитровград, Ямбол, Бургас, Кърджали и Пловдив.

В столицата земетресението е усетено слабо, само от хора, живеещи на по-високите етажи. Няма никаква сериозна опасност процесът да се развие и на територията на нашата страна, каза за Дарик сеизмологът проф. Емил Ботев, ръководител на секция “Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Като трус с магнитуд между втора и трета степен е усетено земетресението на територията на столицата, информира той.

Източник: vesti.vg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *