СЗО

СЗО се събира извънредно заради новия щам на коронавируса

Световната здравна организация (СЗО) ще свика днес спешна среща във връзка с новия вариант на COVID-19, регистриран за първи път в Южна Африка.

Опасенията на учените са, че той е с голям брой мутации и много различен от това, с което те са се сблъсквали до момента, предаде БНТ.

Според експертите в Южна Африка, именно новата вариация е отговорна за увеличаването на заразените в страната. Разновидността на вируса вече е засечена в Ботсвана и Хонконг.

Заради новия вариант на COVID-19, на който днес СЗО се очаква да даде име с буква от гръцката азбука, Великобритания постави Южна Африка и пет други африкански държави в червения списък за пътуване – полетите до там са забранени, а пристигащите от тези страни подлежат на карантина.

Учени твърдят, че нов щам на коронавируса, който има “изключително голям брой” мутации, може да предизвика още вълни на заболяването. Това предаде “Гардиън”.

Само 10 случая на щама в три държави са потвърдени чрез геномно секвениране, но той предизвика сериозна загриженост сред някои изследователи, тъй като многото мутации могат да преодолеят защитните механизми на организма.

Вариантът B.1.1.529 има 32 мутации в спайк-протеина – частта от вируса, която повечето ваксини използват за активиране на имунната система срещу Covid-19. Мутациите в спайк-протеина могат да повлияят на способността на вируса да заразява клетките и да се разпространява, но също така затрудняват имунните клетки да атакуват патогена.

Щамът е забелязан за първи път в Ботсвана, където вече са секвенирани три случая. Още шест случая са потвърдени в Южна Африка, а един – в Хонконг при пътник, който се е върнал от Южна Африка.

Д-р Том Пийкок, вирусолог от Имперския колеж в Лондон, публикува подробности за новия щам в медицински уебсайт, като отбеляза, че “невероятно високият брой мутации предполага сериозен проблем”.

Учени от Великобритания и Южна Африка обявиха, че внимателно наблюдават щама за всякакви признаци на по-широко разпространение.

Източник: news.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *