СЗО: Позитивните тестове на оздравели пациенти не са повторни инфекции

Позитивните тестове на пациентите, които са се възстановили от коронавируса не са повторни инфекции, обявиха от Световната здравна организация, предаде АФП. Пациентите с коронавирус, обявени за възстановени, които по-късно биват тествани положително за болестта, все още изхвърлят мъртвите белодробни клетки, те не са повторно заразени, казаха от СЗО.

През април южнокорейските здравни служители са съобщили за над 100 такива случая, като изказват опасения, че пациентите, които са се възстановили, могат да бъдат заразени отново. „Ние сме наясно, че някои пациенти се тестват положително, след като клинично са се възстановили“, заяви говорител на СЗО пред АФП.

„От това, което в момента знаем – и това се основава на много скорошни данни – изглежда, че тези пациенти изхвърлят от организма си мъртви белодробни клетки, което е част от фазата на възстановяване“, добави говорителят на СЗО.

Изследвания показват, че хората, заразени с новия коронавирус, изграждат антитела седмица или повече след инфекцията или появата на симптоми, предава БГНЕС.

Но все още не е ясно, казват експертите, дали организмът систематично изгражда достатъчен имунитет, за да се предпази от нова атака на вируса, или, ако се случи, колко дълго трае такъв имунитет. „Нуждаем се от систематично събиране на проби от излекувани пациенти, за да разберем по-добре колко дълго те са в състояние да заразяват други хора, т.е. изхвърлят жив вирус“, заяви говорителят.

СЗО иска глобалният режим на извънредното положение да остане в сила

От Световната здравна организация (СЗО) са на мнение, че глобалният режим на извънредно положение заради разпространението на коронавируса да остане в сила. Това съобщи на брифинг в Женева генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус, предаде БГНЕС.

СЗО е разтревожена от темповете на нарастване на случаите на зараза в Африка, Източна Европа, Латинска Америка и в някои страни от Азия.

Гебрейесус добави, че следващото заседание на комисията за коронавируса ще бъде свикано в рамките на 90 дни. Комисията за спешни случаи, състояща се от 18 експерти и 13 консултанти, проведе заседание в телеконференция на 30 април. Според резултатите от него ръководителят на СЗО заяви, че огнището на коронавирус все още е извънредно полжение по отношение на международното здраве. Извънредното положение е в сила от 30 януари.

Facebook коментари
Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама - 2020!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.