СЗО: Пандемията се ускорява, свикваме спешна среща

Пандемията, причинена от новия коронавирус, се засилва в света: през последните шест седмици броят на случаите почти се е удвоил, достигайки 16 милиона, броят на смъртните случаи надхвърля 640 хиляди. Това обяви в понеделник на брифинг в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гербейсус.

„СЗО има информация за близо 16 милиона случая и повече от 640 000 смъртни случая. Пандемията продължава да се ускорява“, каза той и отбеляза, че „през последните шест седмици броят на случаите почти се е удвоил“.

Ръководителят на СЗО обяви, че Световната здравна организация ще свика заседание на спешната комисия тази седмица, за да оцени обстановката около пандемията.

Той припомни, че на 30 януари СЗО обяви ситуацията с коронавируса за извънредно положение от международно значение, а на 11 март – за пандемия.

„В съответствие с международните разпоредби, тази седмица ще свикам комисията за спешни случаи, за да преоценим пандемията и да получа подходящи насоки“, каза изпълнителният директор. Според ръководителя на СЗО пандемията COVID-19 е „променила света“.

Той едновременно обединява хората и обществата и ги разделя, показвайки, че „хората са способни да реагират както положително, така и отрицателно“. „Ние научихме много и все още учим много”, заяви Тедрос Аданом Гебрейсус.

Генералният директор на СЗО припомни, че „въпреки че светът се е променил“, борбата срещу коронавируса все още изисква ключови фактори като „политическото лидерство, както и осведомеността и участието на обществото и способността да слушаме“. Тедрос Аданом Гебрейсус отбеляза, че настоящата пандемия е най-сериозната ситуация в световен мащаб, обявявана от СЗО.

Източник: Actualno.com

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.