СЗО: Коронавирусът дълго време ще бъде с нас

“Светът далеч не е приключил с новия коронавирус, който причини смъртта на над 177 800 души”, заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от агенциите “Франс прес” и “Ройтерс”, предаде БТА.

“Не се заблуждавайте: остава ни да изминем още дълъг път. Този вирус дълго време ще бъде с нас”, предупреди Гебрейесус на онлайн пресконференция от централата на агенцията на ООН в Женева.

“Повечето страни са все още в началните стадии на епидемията и някои, които бяха засегнати в началото на пандемията, започват да регистрират ново нарастване на случаите”, добави Гебрейесус, но отбеляза, че в Западна Европа е постигнат напредък.

СЗО подчерта, че се опасява от наблюдаваната тенденция на засилване на епидемиите в някои части на Африка и Централна и Южна Америка и предупреди, че подновяването на пътуванията по света изисква внимателна оценка на риска.

“Обявихме тревога в подходящия момент”, на 30 януари, подчерта Гебрейесус, в отговор на въпрос на медиите. Той посочи, че така останалата част от света е имала достатъчно време, за да се подготви.

СЗО беше подложена на остри критики от САЩ заради подхода си към епидемията от Ковид-19, припомня АФП.

Лекари в Ухан с тревога наблюдават все по-голям брой пациенти, които са се възстановили от COVID-19 и нямат симптоми, но тестовете им още са положителни

Тези пациенти в някакъв момент от своето възстановяване дават отрицателна проба, но след това отново дават положителна проба. Тестовете на много от тях остават положителни 50-60, дори 70 дни. Подобен е случаят с един мъж, диагностициран с новия коронавирус в началото на февруари, който все още дава положителна проба за вируса. Той е бил в две болници, преди да бъде преместен в карантинен център, създаден в индустриална част на Ухан.

 

Възможността хората да остават положителни за коронавируса и потенциално заразни притеснява международната общност, тъй като много държави искат да премахнат ограниченията, когато разпространението на заразата се забави. В момента препоръките за изолация са хората да останат под карантина 14 дни след излагане на вируса.

Според китайски здравни власти досега няма потвърждение пациентите, които отново са дали положителни проби, да са заразили други хора.

Китай не е публикувал официални данни колко пациенти попадат в тази категория. От местни болници обаче разкриват пред агенция “Ройтерс”, че тези случаи са поне десетки.

В Южна Корея около 1000 души са с положителни проби четири седмици или повече. В Италия специалисти забелязват, че пациенти с коронавирус могат да имат положителни резултати от тестовете около месец.

Тъй като има ограничени познания за това колко заразни може да бъдат тези пациенти, лекарите в Ухан ги държат в изолация по-дълго, колкото и стресиращо това да е за тях.

Експертите не могат да обяснят защо вирусът се държи различно при тези пациенти в Ухан. Според някои, те може по някакъв начин отново да са се заразили. Това би подкопало надеждите, че хората, които са били заразени с COVID-19 изграждат антитела срещу вируса.

Някои експерти смятат, че това може да се дължи на отслабена имунна система.

Пол Хънтър, професор от Университета на Източна Англия, казва, че при пациенти с отслабена имунна система е наблюдавано необичайно бавно изчистване на други вируси като норовирус или грип.

Малко по-рано този месец директорът на Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията, заяви, че вирусът може да е бил “реактивиран” при 91 южнокорейски пациенти, които са дали положителни проби, след като са смятали, че са били изчистени от него.

Други южнокорейски и китайски експерти казват, че остатъци от вируса все още може да бъдат в организмите на пациентите, но да не са заразни или да не представляват опасност за пациентите или за останалите, припомня агенция “Ройтерс”.

Източник: vesti.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.