СЗО: Източникът на пандемията от COVID-19 е ферма за диви животни

Световната здравна организация (СЗО) е категорична, че е намерила източника на заразата с COVID-19, която подпали целия свят. Първоизточникът е ферма за диви животни в Юнан, съобщава novini.bg.

В доклад, който ще бъде публикуван през следващите седмици, СЗО ще обясни подробно източника на пандемията, пише livescience.

СЗО започна широко разследване през януари, за да открие източника на пандемията и сега казва, че това е ферма за диви животни. Много от фермите се намират в провинция Юнан. От там прекупвачите набавят диви животни за пазара на морски дарове Juanan в Ухан. Оттук идват първите открити случаи на COVID-19 от миналата година.

пазар месо Конго

Питър Дазак, еколог на СЗО, разказа на сайта NPR своя опит в тази мисия за търсене на източника на пандемията и каза, че някои от тези диви животни са могли да бъдат заразени с вируса SARS-KOV-2 и че са взели вируса от прилепи, които са многобройни в Юнан. СЗО ще публикува подробен доклад за своите констатации през следващите седмици.

Мисията започна през януари, след поредица от конспиративни теории, които се разпространиха по целия свят. Единият беше, че вирусът някак си е изтекъл от лаборатория във Ухан, но СЗО отхвърли този сценарий миналия месец, като заяви, че няма доказателства за това.

Учените са единодушни, че вирусът е циркулирал в прилепите и след това е „скочил” върху хората чрез посредници, най-вероятно чрез диви животни, продавани на пазара. Тези ферми за диви животни са част от проект, насърчаван от китайското правителство през последните 20 години, за да помогне на хората от селските райони да избягат от бедността и недостига на храна.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *