Семерджиев смекчава лимитите на болниците и заменя отпечатъците с е-карта (Видео)

Преминаване от твърди бюджетни лимити на болниците към гъвкаво заплащане според избора на пациента, замяна на системата за пръстова идентификация с електронна здравна карта и връщане на уволнени от предшественика му болнични директори заради лоши финансови резултати. Такава заявка даде вицепремиерът по социални политики и служебен министър на здравеопазването Илко Семерджиев на първата си пресконференция в петък, на която представи анализ на завереното в министерството и системата и политиките, които оттук нататък ще изпълнява.

Семерджиев даде заявка за обръщане на курса в сектора от одържавяване и централизиране към децентрализация и конкуренция и връщане към принципа, заложен през 2000 година, че “парите следват пациента“ вместо да бъдат разпределяни административно. Само преди седмица предшественикът му Петър Москов, с когото имат принципни различия как да се развива секторът, се похвал , че е върнал държавността в здравеопазването и така е защитил обществения интерес и се е противопоставил на многобройните бизнес интереси.

Служебният министър, който всъщност няма мандат за радикални промени в политиката на здравеопазването, тъй като не е избиран от парламента, обяви, че предложенията му не били за кардинални промени, а за “балансиране на системата“. “Служебните правителства имат за задача да проведат избори и да управляват текущите дела, а не да правят реформи. Единствената ни цел е да балансираме малко системата. Ние поставяме концептуални въпроси и даваме посоки на движение. На следващия министър аз ще му оставя набор от предложения, които да реализира със законодателната власт. Можем да регулираме някои неща през наредби и Националния рамков договор“, посочи той.

От лимити към свободен избор на пациента

Семерджиев отново се обяви твърдо против фиксираните бюджетни лимити на болниците. Той възнамерява да промени сегашното положение, доколкото му позволяват подзаконовите нормативни актове и най-вече – през Националния рамков договор. Подписването на рамков договор между Българския лекарски съюз и Национаната здравноосигурителна каса е един от приоритетите в работата на новия здравен министър. От думите му стана ясно, че цели да се заложат по-гъвкави механизми на плащане, така че не пациентът да търси коя болница не си е изчерпала лимита, а да се лекува където той избере и съответно НЗОК да плати лечението на предпочетената от него болница.

Попитан как това ще се отрази финансово на бюджета на здравната каса, той даде пример с 2000 г. когато отново бе здравен министър и не е имало нито лимити, нито дефицити в здравната каса.

“Трябва да има свободно движение на пациентите. Ако финансирате структури с фиксирани бюджети, това означава недостиг във всички тези структури, а когато парите следват пациента и се плащат само там, където получава лечение, това означава конкуренция и свободен достъп. И тези, които не работят, няма да получат финансиране“, каза той.

В същото време Семерджиев съобщи, че според разчети на финансовия министър Кирил Ананиев се очертава дефицит от 260 млн. лева в бюджета на НЗОК.

По повод изключително раздутата болнична система от над 360 болници, които поглъщат все по-голям финансов ресурси и все повече задлъжняват, Семерджиев заяви, че това е грешка. Според него тя произтича от факта, че вместо да се приватизират държавните болници и да се налеят в тях частни капитали от 5 млрд. лева, е била създадена паралелна мрежа от частни лечебни заведения. “Вместо да делим 1.4 млрд. лева на над 360 болници, щяхме да ги делим само на 200 и нито една от тях нямаше да бъде недофинансирана“, каза Семерджиев.

Замяна на пръстовия отпечатък с електронна здравна карта

Здравният министър се обяви и твърдо против системата за пръстова идентификация в болниците, но посочи, че няма да “самоуправства”, както е правил предшественикът му.

“Ще спазим всички правни и технологични изисквания, като на първо място още следващата седмица ще свикам шестте заинтересовани страни, които са конституирани по делото срещу системата за пръстова идентификация във ВАС. Ще обсъдим позициите на всяка една от тях и ще завършим с протокол за съгласие или несъгласие. След като минем на такава дискусия, ще вземем окончателните решения към каква правна форма на действие преминаваме. Това е европейският модел на поведение и законовият начин за действие“, каза Семерджиев.

Системата за пръстово чекиране се оспорва в съда от Центъра за защита правата в здравеопазването, ръководен от бившия заместник на Семерджиев в правителството на ОДС Стойчо Кацаров, Асоциацията на частните болници и Българския пациентски форум. Освен с тези три организации, Семерджиев ще консултира бъдещото решение с НЗОК и Министерския съвет.

Семерджиев уточни, че при отмяна на настоящата система за чекиране с пръст няма да остане правен вакуум, тъй като ще започне подготвянето на концепция за въвеждането на електронна здравна карта.

За въвеждането на електронната здравна карта като вход към системата, пациентското досие и електронните услуги в сектора има консенсус и тя беше предлагана и от екипа на Петър Москов, докато не се пристъпи към внезапна смяна на техническото решение и внедряването на системата с пръстовите отпечатъци.

Семерджиев връща уволнени от Москов болнични директори

Семерджиев опроверга твърденията на Петър Москов, че водените от бившия екип политики, включително системата за пръстови отпечатъци, са довели до спиране на източването, намаляване на разходите и дълговете на болниците. Семерджиев показа справка, че дълговете на държавните болници са се увеличили от 297 млн. лева през 2012 г. на 411 млн. лева през 2016 г. През същия период просрочените задължения са скочили от 46 млн. лева на 149 млн. лева.

Министърът даде да се разбере, че възнамерява да “върне справедливостта“ като назначи обратно двама уволнени от Москов директори на болници – Дечо Дечев на “Иван Рилски“ и Димитър Димитров на бившата окръжна “Света Анна“. По думите на Семерджиев след смяната на тези добри мениджъри от Москов, болниците са увеличили драстично дълговете си. Димитров и особено Дечев бяха сред критиците на Москов, които не одобряваха започнатите от него реформи и поради това бяха освободени от длъжност.

Москов: Електронната здравна карта ще струва 250 млн. лв.

Петър Москов отхвърли в петък вечерта отправените обвинения и окачестви плановете на Семерджиев като “желание панически бързо да бъдат руинирани всички контролни механизми”, които той е изградил. Москов отново заяви, че се гордее, че е върнал държавността в здравеопазването.

“Най-големите и най-силни критици на правителството бяха БСП и ДПС. Те спечелиха президентските избори, назначиха заедно с президента служебно правителство и техните цели продължават. Нищо от това, което чух днес по време на пресконференцията на Илко Семерджиев, не се отличава от това, което казват БСП и ДПС”, каза Москов пред бТВ.

По повод обявеното от Семерджиев намерение да замени системата за пръстова идентификация в болниците с електронна здравна карта, Москов заяви, че това техническо решение би излязло много по-скъпо. Той посочи, че здравната карта би струвала 250 млн. лева срещу 400 000 лева, дадени за системата за пръстова идентификация.

“Вместо нещо, което е напълно безплатно за всеки пациент, вие от джоба си ще дадете пари за карта. Въвеждането на идентификатора струваше на здравната каса 400 хил. лв. Срещу това се предлага нещо, което, ако наложим, ще струва 250 млн. лв. Благодаря, аз не харесвам такава политика”, каза Москов.

По думите му БСП трябва да обясни защо ще се въвеждат нови варианти, които ще струват пари на хората.

По повод твърденията на Илко Семерджиев, че разходите на болниците “Св. Иван Рилски” и “Св. Анна” са скочили, след като Петър Москов е уволнил директорите им, бившият здравен министър заяви, че това са откровени лъжи. По-рано Семерджиев каза, че възнамерява да върне на постовете им уволнените от Москов директори на двете болници – Дечо Дечев и Димитър Димитров.

“В последната година има 31% ръст на приходите в “Св. Иван Рилски”. В “Св. Анна” са още повече. Не може с реваншизъм да се оправдава лъжа”, каза Москов.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *