Село Тръница с кауза за храм (аудио)

Мечтата на жителите от едно малко българско село е да си имат храм. Вече 7 години не спират усилията за постигането и, но без резултат. Светлинката на надеждата обаче, сега е по-ярка.

Тръница се намира на 25 километра североизточно от Нови пазар. Някога селото било между двете могили, върху старо римско, после турско селище. Двете могили били свързани с път. И до днес в нивите се намират парчета от точена керамика, а понякога и монети,твърдят местните За голямата могила се носи легенда,че в нея има заровено златно момиче, което тъче със златен стан. Разказват, че някога в южната страна на могилата, която е по- полегата, имало дупка. Говедар решил да влезе и да види какво има в могилата. Събрали се хора, вързали го с едно въже за кръста и той влязъл. Когато излязъл не успял да каже нищо. Бил онемял. Така голямата могила не издала тайната си, а дупката постепенно за заличила.

И до днес момичето тъче ли ,тъче…. – така казват хората и твърдят, че звука на стана се чува.

Това не са единствените легенди за малкото село с голяма кауза – да построи православен храм в трудното ни време. Любопитните истории за името Тръница, чудноватите легенди и мистерии чуйте в първата част от интервюта на Христина Димитрова с Ирина Николова, родом от Тръница, сега администратор на фейсбук страницата Храм в Тръница.

Във втората част ще разберете до къде стигна битката на селото за православен параклис, с какво се ангажира Община Нови пазар и какви средства ще са необходими за осъществяване на тази мечта. Защо е важно село с под 100 жители да си има храм на вярата? Всичко за каузата: Храм в село Тръница, от Ирина Николова:

В дарителската сметка открита за изграждане на параклиса „Св. Рождество Богородично“ в Тръница е събрана до момента неголяма сума. Местните хора разчитат и на подкрепата на дарители.

Източник: Радио Шумен

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *