Световно застрашеният египетски лешояд се завърна в Провадия (на живо)

Двойката египетски лешояди, която повече от 10 години гнезди в скалите над Провадия, се завърна преди около две седмици, съобщи за Радио Варна орнитологът Владимир Добрев от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. За девета поредна година защитените птици могат да бъдат видяни на живо благодарение на камерите, които организацията постави там. Стриймът е през официалната интернет страница на БДЗП или през двете камери на сайта на проекта www.LifeNeophron.eu.

Днес, 7 юни 2020 година се излюпи първото пиле. С бутоните от клавиатурата ляво и дясно, можете да превъртате видеото с по 5 секудни. А от лентата на видеото в избран от вас момент.

От 2012 досега те са отгледали общо 12 малки. Завръщат се в Провадия, защото мястото е много добро и те го предпочитат пред всички останали. Там се чувстват сигурни и защитени, каза още Добрев. Също така се връщат на мястото, на което са родени, което означава, че имат някакъв вид памет.

Египетският лешояд е застрашен вид по целия свят, а на Балканите са останали едва 50 двойки. От тях в България има 24 птици от този вид – в Провадия, Природния парк Русенски Лом и по долината на река Арда в Източните Родопи.

Увеличението на активностите на хората е основната причина броят им да намалява през годините и те са включени в Червения списък на застрашените видове.

Египетският лешояд (Neophron percnopterus) е най-дребният от четирите вида лешояди, срещащи се в Европа. Размахът на крилете му е до 180 см., а дължината на тялото 60-70 см. В полет може да се сбърка с белия щъркел, от който се отличава по клиновидната опашка и късите крака и шия. Гнезди основно на скали и скални стени и живее близо до хората. Моногамен вид, който в Древен Египет се е смятал за символ на родителските грижи. Но ако загуби половинката си, намира нова, за да продължи размножаването си.

Той е уникален и със своята интелигентност и е една от малкото птици в света, която използва сечива. В Африка многократно е наблюдаван да използва камъни, за да разчупва изоставени щраусови яйца, допълва още орнитологът.

Facebook коментари
РЕКЛАМА: ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Рекламата е основен двигател на вашите послания, а ние сме горивото! Платформата на 60 ТИЯТ ГРАД е готова да предостави всички необходими ресурси.

ВИЖТЕ УСЛОВИЯТА ЗА РЕКЛАМА ТУК

Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.