САГАТА ПРОДЪЛЖАВА: ШЕФЪТ НА БОЛНИЦАТА ОБВИНИ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ В НЕКОРЕКТНОСТ И ТЕНДЕНЦИОЗНОСТ

Проблемите около многопрофилната болница в Шумен са на път да се превърнат в истинска сага. След като стана ясно, че работещите в лечебното заведение няма да получат никакви плащания до края на месец май, областният управител проф. Стефан Желев повика на разговор шефа на болницата д-р Атанас Атанасов. В изявление до медиите областният управител заяви, че ръководството на болницата е отговорно за проблема със заплатите, тъй като не е подало документи за сключване на договор с касата още в началото на април.

Преди минути самият д-р Атанасов изпрати изявление до медиите, в което от своя страна обвинява областния управител в некоректност и тенденциозност. Ето пълния текст на неговото изявление:

„Недоумявам как проф. Желев не е разбрал какъв е проблемът с изплащането на възнагражденията в „МБАЛ-Шумен“ АД и каква е процедурата по сключването на договора с НЗОК, въпреки че му бяха подробно обяснени по време на срещата при него на 26.04.2018г.

На първо място, не става дума за забавяне на работни заплати. През месец април беше регулярно изплатена заплатата за март. Авансът за месец май, който обикновено се изплаща на 30-то число на предходния месец, сега ще бъде обединен със заплата, която ще се изплати през май. Причините за това са свързани действително със сключването на договора с НЗОК, тъй като този договор е залогът за тегленето на краткосрочен кредит (овърдрафт) от банката, която обслужва лечебното заведение. Това е практика от дълго време в лечебното заведение т.к. заплатите на работещите в болницата се плащат преди изплащането от НЗОК на средствата, заработени за съответния месец.

Сумата от 1 300 242 лв., която РЗОК-Шумен е изплатила на „МБАЛ-Шумен“ АД, е разходвана за възстановяване на овърдрафта, ползван през предходния месец, за изплащане на задължения към доставчици на медикаменти и консумативи, задължително плащане на осигуровки срещу заплата и т.н. Наличен е и остатък, който обаче не е достатъчен за пълното изплащане на аванс точно на 30.04.2018г. През месец май ще бъде изплатена пълна заплата (плюс аванса за май).

Твърдението на областния управител, че „Ако документите за сключването на договора със здравната каса бяха подадени в началото на април, до сега МБАЛ щеше да има сключен договор с НЗОК и проблемът нямаше да съществува“ е напълно несъстоятелно. Общата текстова част на НРД-2018 беше публикувана в ДВ, бр. 29 от 30.03.2018г., около 04. – 05.04.2018г. приложенията към НРД с клиничните пътеки и процедури бяха качени на интернет страницата на НЗОК, след което започнахме подробно да се запознаваме със съдържанието им. На 20.04.2018г. в ДВ, бр. 34 беше публикуван анекс към НРД-2018, с който бяха направени промени в редица приложения.

Няма как чисто технологично документите за новия договор на „МБАЛ-Шумен“ АД да бъдат подадени в началото на април. Тези документи, разбира се, ще бъдат подадени в законноустановения и процедурно възможния срок.

Нещо повече: Нито една болница в България не би могла да има сключен договор преди края на месец май 2018г., тъй като Националната здравна карта, проектът на която е публикуван за обществено обсъждане (то ще продължи до 31.05.2018г.) не би могла да бъде утвърдена преди този срок, а картата е пряко свързана със сключването на индивидуалните договори.

Изявлението на областния управител проф. Желев, цитирано в някои медии е некоректно, тенденциозно и не води до изясняване на истинската ситуация, а по-скоро би могло да нагнети допълнително напрежение сред персонала на лечебното заведение и пациентите, лекувани в него.

Ръководството на лечебното заведение гарантира изплащането на трудовите възнаграждение в пълен обем през месец май“.

Източник: radian.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *