AstraZeneca ваксина

Ръст на случаите на кръвни съсиреци след имунизация с AstraZeneca в Германия

От днес в Германия ваксината на AstraZeneca ще се използва само при хора на възраст над 60 години на фона на опасенията, свързани с регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци при имунизирани с препарата, информира bgonair.

По информация на “Асошиейтед прес”, решението е взето единодушно от здравните министри на 16-те федерални провинции.

Стъпката от страна на независимия германски комитет по ваксините беше направена, след като местният регулатор разпространи нови данни за ръст на необичайните случаи на кръвни съсиреци в мозъка след имунизация с ваксината.

Новината е още един удар по ваксината на AstraZeneca, която играе ключова роля в имунизационната кампания в Европа и заема централно място в глобалната стратегия за осигуряване на ваксини за по-бедните държави, отбелязва АП.

Рекорден брой заразени от началото на пандемията, починали са още 155 души

За първи път от началото на пандемията броят на новозаразените с Ковид-19 у нас надхвърли психологическата граница от 5000 души за денонощие. Новите случаи са 5 176.

Положителни са 25,3% от направените 20 455 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Така броят на активните случаи на Ковид-19 у нас достига 69 666.

Най-много са новозаразени са регистрирани в София – 1321, следват областите Варна – с 463 и Пловдив – с 425 новоинфектирани.
Отчетено е ново нарастване на хоспитализираните със 142-ма души за 24 часа. Общият брой на настанените в болници е 9811 души, като 748 от тях са в интензивни отделения.

Като излекувани за 24 часа са отчетени 3219 души. Отново е висок и броят на починалите – 155.

Поставените дози ваксини на 30 март са 13 183, с което общият им брой за страната надхвърля 458 хиляди.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *