Ковид ваксина спрей

Руска ваксина срещу COVID-19 под формата на спрей показа безопасност и имунен отговор

Ваксината срещу новия коронавирус която се разработва от Научно-изследователския институт по грипа в Санкт Петербург е показала безопасност и изработване на антитела в доклиничните изследвания, съобщи dnews.

В научно-изследователския институт по грипа към министерството на здравеопазването на Русия продължават доклиничните изпитания на нова ваксина срещу Ковид-19. До момента са получени добри резултати за нейната безопасност и имуногенна активност“, съобщиха от института.

По-рано от института съобщиха за ТАСС, че техни учени разработват ваксина срещу Ковид-19 въз основа на противогрипна ваксина.

Отслабена версия нa новия коронавирус се използва като вектор за доставка на протеини на коронавируса и имунният отговор трябва да даде защита срещу заболяването. Планира се ваксината да се приема във вид на капки или спрей за нос. Очаква се доклиничните изследвания да приключат до месец май тази година.

Говорител на Европейската комисия обяви, че досега руската страна не е подала документи за осигуряване на достъп на препарата до пазара на ЕС. Миналата година ЕК уточни, че в Съюза ще бъдат допускани само ваксини, произведени в Европа. Комисията отбеляза, че отделните страни членки могат да внасят и други ваксини, но нямат право да ги разпространяват извън своите граници, ако липсва одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Досега в ЕС са одобрени само ваксините на Pfizer и Moderna, а до края на януари се очаква разрешение и за препарата на AstraZeneka.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *