Русия призна за радиационния облак над Европа (видео)

Русия призна, че е регистрирала радиоактивно замърсяване на територията си в края на септември и началото на октомври.

Така от Москва потвърдиха данните на френският институт за ядрена безопасност IRSN, който докладва за преминаване на радиационен облак над Европа.

Руската федерална агенция за наблюдение на околната среда „Росгидромет” отчете, че в края на септември и началото на октомври радиоактивни частици от Урал може да са попаднали в Европа в резултат на пренос на въздушни маси.

Същевременно от министерството на околната среда на Русия твърдят, че максималното ниво на съдържание на рутений-106 във въздуха през септември -октоври е било 200 пъти по-малко от допустимото ниво и не представлява опасност за здравето.

Всички наблюдателни станции в Южен Урал са регистрирали повишена концентрация на изотопа Рутений-106, превишаваща 986 пъти нивата от предходния месец.

Най-висока концентрация е била установена от станцията в село Аргаяш. То се намира на 30 км от ядрения комплекс „Маяк”, който се използва за преработка на отработено ядрено гориво.

Обединение “Маяк”, което произвежда компоненти за ядрено оръжие и е част от държавната корпорация “Росатом”, не е източник на повишеното съдържание на рутений-106 (Ru-106), заявиха от пресслужбата на обединението.

От “Маяк” също така твърдят, че работата в предприятието по извличане на рутений -106 от отработеното ядрено гориво и производството от него на източници за йонизиращи лъчения е преустановена от много години.

ТАСС припомня, че по-рано “Росатом” съобщи, че следи от рутений-106 не са открити в проби от въздуха от различни точки в Русия, с едно единствено изключение от пункта в Санкт Петербург.

Източник: vesti.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *