Билки

РИОСВ – Шумен ще санкционира неизрядни билкозаготвители

Глоби от 100 до 1000 лева за физически лица и имуществени санкции от 300 до 2500 лева за юридически лица очакват стопани, които извършват билкозаготвителна дейност и не предствят в срок до 20 януари 2020 г. своите годишни отчети, напомнят от шуменската екоинспекция.

Отчетите трябва да съдържат информация за събраните, изкупени, реализирани и налични количества лечебни растения в складовете, както и данни за техния произход съгласно издадените позволителни документи от съответните общини или горски и ловни стопанства.

Информацията трябва да се предостави на РИОСВ, независимо от това дали през годината са извършвани или не дейности с лечебни растения. Издадените позволителни от съответните общини или горски и ловни стопанства също подлежат на проверка.

Към момента своите отчети са представили 6 билкозаготвители от Шуменска област от 73-ма, подлежащи на контрол и 12 от общо 72-ма за Търговищка област.

Обобщаването на годишните справки за лечебните растения е важно за оценката на количествата добивани билки за съответния регион и състоянието на естествените им находища, предвижда Законът за лечебните растения.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *