Рила гори, Стара планина гори, a България има само един хеликоптер

Трети ден в Рила – между хижа Чакалица и връх Капатник, гори пожар.

Постоянно се получават съобщения от отговорните институции, че са изпратени еди колко си екипа – огнеборци, наземна, „подземна“ и „свръхземна“ техника.

Гората обаче гори, тъй като огънят е в тесни и недостъпни пътеки, където човешки крак трудно стъпва, а камо ли пожарни автомобили.

„Днес атакуваме и през алпийската част с противопожарна техника. Ще пускаме линии с цел погасяване на огнища. Предполагам че в рамките на деня ще се справим“, обясни инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

Единият ден на място бе изпратен вертолет, който да хвърля вода. Вертолет МИ-17. И добре, че го ремонтираха и го предадоха през август месец тази година, защото нямаше да има и това.

Такъв вид вертолет може да гаси 3 часа с едно зареждане на гориво.

И още тогава зам.-командирът на Авиобаза Крумово полк. Димитър Павлов обясни, че един вертолет не е достатъчен за гасене на големи стихии, с какъвто Министерство на отбраната разполага. Затова ведомството получи втори ремонтиран от ТЕРЕМ, но и той не е достатъчен.

Има достатъчно обучени пилоти, но машини – не, тъй като след инциденти са неизправни.

Ми-17 e военно-транспортен хеликоптер. Основното му предназначение е превоз на товари и хора. Използва се за гасене на пожари от въздуха, както и за медицинска евакуация. Максималната височина на полета с Ми-17 е 5000 метра. Безценният Ми-17, който единствен в българските Военно-въздушни сили, може да носи подвесна система за пожарогасене, известна като „бамби бъкет“.

Най-ефективни са, когато се използват повече от една машина. Две или три такива машини последователно хвърлят водното количество, за да се получи и да има гасителна ефективност.

България разполага и с общо 5 Ми-24. От тях един е изправен, а 4 са неизправните. От общо 14 „Кугър“-а неизправните са 9 на брой. Бел-206 са общо 6. Половината от тях са неизправни.

Междувременно, освен в Рила, голям пожар втори ден гори в Стара планина над Чипровци – между върховете Дража глава и Голема чука.

Фронтът е близо 5 километра и обхваща границата със Сърбия. Горят предимно високи храсти и сухи треви, но има опасност да обхване гората.

Местността е силно пресечена, районът е труднодостъпен.

В българската част на границата са пожарникари, включили са се и от горското стопанство в района, а местната власт търси доброволци. Пожарникари с техника гасят и от сръбска територия.

И в Пирот се организират хора с джипове, които да помагат на огнеборците.

Огънят в Стара планина обхваща голям фронт в силно пресечена, труднодостъпна местност. В района на пожара вследствие на атмосферните условия се е спуснал задушлив гъст дим, който ограничава видимостта.

За там хеликоптер няма.

Източник: korektno.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *