Решено: Без пътни знаци, показващи къде има камери. Спират ти колата за месец, ако я дадеш на пиян.

За срок от един месец да се свалят тебелките на кола на собственик, който допуска или предоставя управлението на моторно превозно средство на човек, употребил алкохол над 0,5 промила или наркотични вещества. Това решиха депутатите с промени в Закона за движението по пътищата.

Досега наказанието беше до месец.

С текста бе уредено и махането на знаците Е24 пред камерите. Така шофьорите няма да знаят кога и къде ги снимат. А целта – те да бъдат превъзпитани и да не намаляват скоростта само за пред камерите. Предвижда се при изпълнение на функциите си КАТ да използва автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане. Контролът ще се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане.

Текстът за отнемането на книжката на шофьор, дал колата си на пиян или надрусан предизвика бурни дебати в пленарната зала, поради факта, че в предния си вид беше разписано, че същата норма важи и за собственик, който предоставя колата си на човек без шофьорска книжка.

„Този закон трябва да урежда как и по какъв начин ще се придвижва автомобилът и как ще го ползвам като собственик и ще стигна до крайната си цел. Вие мислите как и по какъв начин да бръкнете в джоба на всеки, който е тръгнал на път и се е качил на магистрала. Най-добре е да го оттеглите този законопроект още сега и да се подложи на ново обсъждане. Защо не уредихте какво се случва, ако колата е с двама собственици?“, попита Рамадан Аталай от ДПС, цитиран от БГНЕС.

Вежди Рашидов пък заяви, че който извърши престъпление, той носи отговорност: „Всеки, който има 18 години, носи отговорността си за всичко, което е извършил”

От своя страна председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че от началото на годината досега от 11 366 автомобила, спрени за проверка, само 1212 са били със собственици на автомобила.

Останалите 10 000 са неправоспособни.

„Искате да толерирате тези 10 000 и за тях да няма санкции. А те трябва да са задължителни и за тях. Искаме всички да са равнопоставени и да има резултати за намаляване на борбата по пътищата“, обясни Цветанов.

Георги Свиленски от БСП призова да се спре да се правят поправки на парче в този закон. „Да сядаме на една маса и да направим нов закон, в който да изчистим всички проблеми”, предложи той.
Депутатите решиха още за нарушения, заснети с видеокамера, за които не се отнемат контролни точки или право на управление на автомобил, да се издават електронни фишове.

За срок между 6 месеца и година ще се прекратява регистрацията на автомобил, чийто собственик го е предоставил на лице без книжка.

За период от 6 месеца до една година ще се прекратява регистрацията на пътно превозно средство, ако неговият собственик го управлява, без да притежава шофьорска книжка или е употребил алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 промила или наркотици.

Между половин година и година без табелки ще е колата и ако бъде отказано предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта, записа парламентът.

Същата принудителна мярка ще се въвежда и за собственик, който откаже проверка с техническо средство за алкохол. Съгласно промените на пълнолетните лица, употребили наркотици и алкохол ще се търси наказателна отговорност, ако са причинили увреждане или смърт.

Източник: БТА, БГНЕС
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *