COVID-19 Нови пазар страната

Рекордни 18 жертви на COVID-19 за денонощие, заболелите в Нови пазар 8

Рекорден брой починали след заразяване с коронавирус бе отчетен за денонощие у нас. 18 души са загубили живота си през последните 24 часа, като така общият брой на жертвите вече е 563.

99 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за изминалите 24 часа. 3 588 PCR теста са направени през последното денонощие. В Шумен няма нови случаи на коронавирус. Най-много новозаразени са регистрирани в столицата – 19, в Ямбол и Добрич – по 11, Пловдив – 9.

Общо 15 386 случая на COVID-19 са потвърдени у нас между 8 март и 0:00 часа на 25 август. 4 326 от тях са активни. 10 497 са вече излекуваните лица, от които 159 са регистрирани през изминалото денонощие.

В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 714 пациенти, при които е бил доказан новият коронавирус. От тях 65 се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 845.

В Община Нови пазар потвърдените случаи на COVID-19 към 25 август 2020 година са 8.
Заболелите по населени места са от Нови пазар – 7 и с.Правенци – 1.
Под карантина в общината са 10 човека.

Акад. Богдан Петрунов: Очаква ни сериозна нова вълна на COVID-19

Данните от последните изследвания показват, че COVID-19 става по-лесно инфекциозен, по-лесно се разпространява, по-лесно заразява хората, но е по-малко смъртоносен. Трудно е да се каже на какво се дължи това. Очевидно вирусът мутира, това заяви в Сутрешния блок на БНТ акад. Богдан Петрунов, имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Процентът на мутация на този вирус е по-малък в сравнение с тази на грипния вирус, но мутация има. Не знаем в каква насока ще продължи тя в бъдеще.

“От епидемиологична гледна точка е важно да се отбележи, че сега разпространението е най-голямо сред хората в активна възраст – 14-25-30-годишна възраст. Четирикратно е по-висока инфекциозността на тази възрастова група в сравнение с възрастните хора. Те имат най-различни форми на социални контакти, които особено лятно време се интензивицират и младите хора са най-широко ангажирани в тези социални контакти, а това води до много по-широко разпространение на вируса”, открои акад. Петрунов.

Той отбеляза, че придружаващите заболявания са важни, но не бива да забравяме, че носителството на COVID-19 може да продължи много дълго и на този етап се знае много малко за последиците.

Видео: bntnews.bg

Трудно е да кажем докога ще продължи тази епидемия. По думите на акад. Петрунов най-малко 70-80% от човешката популация трябва да бъде заразена, за да можем да говорим, че той ще затихне. Единствено в Индия, където е проведено огромно изследване сред населението, се съобщава за около 30% хора с имунитет. За първи път се съобщава такава висока цифра. Досега наличието на антитела е много ниско. Това показа, че не само наличието на антитела е водещо, а клетъчният имунитет, който трябва да се изучава, подчерта акад. Петрунов, защото той ще е в основата на т.нар. популационен имунитет, за който говорим от много дълго време.

Акад. Петрунов беше категоричен, че учебната година трябва да започне нормално при всички мерки за неразпространение на вируса. “Носенето на маски от учениците няма да реши проблема, учителите трябва да носят, за да се пазят и да пазят и децата, но задължаването на децата да носят маски ще бъде неразбория, която няма да реши проблема”, каза той.

Важно е да се вземат мерки за засилване на естествения, вродения имунитет, но това да се направи, когато човек е абсолютно здрав, препоръча той и допълни, че ранното ваксиниране срещу грип тази година би помогнала да се създаде кръстосан имунитет и да увиличи тренирания имунитет.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *